Japanke i s 50 izgledaju kao da su tek ušle u dvadesete: Njihova tajna je u ovih šest svakodnevnih navika

Image
Foto: Giphy

Nikada se ne debljaju i nemaju problema s tlakom, dijabetesom i raznim drugim bolestima

23.1.2017.
13:00
Giphy
VOYO logo

Sigurno vam je poznato da su Japanci najdugovječniji narod, a to ponajprije mogu zahvaliti zdravoj i umjerenoj prehrani. Za razliku od nas koji se često pretrpavamo i gutamo što god stignemo, Japanci i Japanke vrlo poštuju ritual konzumiranja hrane, zato se nikad ne debljaju, a o čistoći kože da ne govorimo.

Ako ste ikad prošli pored grupe Japanaca, sigurno ste primijetili da njihove žene izgledaju barem 20 godina mlađe nego što jesu i imaju najsavršeniju kožu na svijetu. Osim bogate njege lica s čak 15. koraka, paze i što će staviti u sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako zadržavaju mladolikost i zdravlje organizma:

1. Prehrana im je raznovrsna i izbalansirana

Image
Image

Japanci najviše uživaju u ribi, riži, morskim algama, povrću, soji, voću i, naravno, zelenom čaju. Također obožavaju juhe, salate i žitarice te biraju samo svježe i sezonsko te niskokalorično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Paze kako je pripremaju

Oni naširoko izbjegavaju prženje hrane na masti i u dubokom ulju te sve kuhaju na pari ili grilaju. Ovako se zadržavaju vitamini i minerali, a ne gubi se okus hrane. Što se tiče začina, vole ih, ali ne pretjeruju s njima kako ne bi nadražili i preopteretili želudac.

3. Daju si vremena kod konzumacije

Image
Image

Japanci ne brzaju s jelom kao mi. Uzimaju manje zalogaje i manje porcije, uvijek jedu za stolom i dobro žvaču kako bi njihov organizam lakše probavio uneseno. Tako čuvaju zdravlje, ali i liniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Rižom zamjenjuju kruh

Ako ste bili u Japanu, sigurno ste uz svako jelo dobili i rižu koja je, možemo reći, njihova zamjena za kruh. Kuhaju je bez soli, ulja i bilo kakvih začina jer je takva i najbolja. Znate da je riža odlična kada imate problema s probavom jer vraća dobre bakterije u crijevnu floru, kako onda ne bi bila dobra i u svakodnevnoj prehrani?

5. Obavezno doručkuju

Image
Image

Kvalitetan doručak za njih je navika koju ne preskaču. Jutarnji obrok također uključuje rižu, zatim omlet, miso juhu ili ribu i zeleni čaj. Sve zasitno, a niskokalorično te neopterećujuće za organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Slatkiše izbjegavaju

Šećer uništava mišiće, a to Japanci jako dobro znaju pa izbjegavaju slatkiše na svakodnevnoj bazi. Ako ih i pojedu, to su onda niskokalorični deserti s vrlo malo šećera. Zato i ne pate od viskog tlaka, dijabetesa i gojaznosti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo