Ideja za nedjeljni ručak: Svinjsko pečenje u umaku od ružmarina i vina s povrćem i salatom

Vrijeme je da se počastite nečim preukusnim i obilnim nakon napornog tjedna

26.2.2017.
12:00
thinkstock, FabioBalbi

Nedjelja je, a to znači da si slobodno priuštite ukusan, obilan i zasitan obrok. Zato smo se dosjetile nečeg zapravo dosta jednostavnog - a to je svinjska pečenka.

Oko nje nemate puno posla jer je doslovno morate začiniti, uz nju očistiti povrće i sve staviti u pećnicu - koja zatim obavlja gotovo sav posao, a vi samo morate malo pričekati i vaš ručak je spreman.

Uz to poslužite neku finu salatu, možda domaću juhu, malo kruha i neko fino vino, i to je, u principu, to...A evo kako smo mi zamislile ovaj nedjeljni ručak i što će vam sve biti potrebno.

Za svinjsku pečenku:

  • 1 kilogram svinjskog karea
  • 1 žlica sušenog ružmarina
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica mljevene crvene paprike (slatke)
  • 3 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • 60 mililitara ulja (suncokretovo, biljno) ili otopljene svinjske masti
  • oko 100 mililitara bijelog vina

Za povrtni dio:

  • šest većih krumpira
  • četiri veće mrkve
  • dva veća luka
  • tri veće paprike (žuta, zelena, crvena)
  • dvije rajčice

Postupak:

Prvo upalite pećnicu i pustite je da se grije na 180 stupnjeva Celzija. Za to vrijeme sitno nasjeckajte češnjak (ili ga izgnječite), dodajte ga u mužar ili neku čvršću posudu, dodajte ružmarin, ulje/masnoću, origano, mljevenu papriku, sol i papar te sve dobro promiješajte. Pripremljenu pastu dobro utrljajte po mesu.

Zatim pripremljeno i marinirano meso stavite u veliku posudu za pečenje premazanu uljem ili masnoćom i unutra dodajte krumpire, mrkve, luk, paprike i rajčice oprane, oguljene i narezane na veće komade. Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko sat vremena, a slobodno s vremena na vrijeme podlijte meso i povrće s malo vode. Preporuča se da pola sata pečete poklopljeno, a zadnjih pola sata skinete poklopac s posude kako bi se sve dobro zapeklo.

Nakon sat vremena izvadite meso i povrće iz pećnice i izvadite ga na poseban pladanj, a posudu u kojoj ste pekli dodajte bijelo vino i zagrijte na štednjaku dok alkohol ne ispari. Tako ćete dobiti fini umak od začinskog bilja, vina i sokova iz mesa i povrća kojeg ćete moći poslužiti uz pečenku. Uz to možete poslužiti zelenu salatu i neko ukusno vino i to je to. Uživajte u svojoj nedjeljnoj gozbi i dobar tek! :)

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali