Nedjelja je, a to znači da si slobodno priuštite ukusan, obilan i zasitan obrok. Zato smo se dosjetile nečeg zapravo dosta jednostavnog - a to je svinjska pečenka.
Oko nje nemate puno posla jer je doslovno morate začiniti, uz nju očistiti povrće i sve staviti u pećnicu - koja zatim obavlja gotovo sav posao, a vi samo morate malo pričekati i vaš ručak je spreman.
Uz to poslužite neku finu salatu, možda domaću juhu, malo kruha i neko fino vino, i to je, u principu, to...A evo kako smo mi zamislile ovaj nedjeljni ručak i što će vam sve biti potrebno.
Za svinjsku pečenku:
- 1 kilogram svinjskog karea
- 1 žlica sušenog ružmarina
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica mljevene crvene paprike (slatke)
- 3 češnja češnjaka
- sol i papar
- 60 mililitara ulja (suncokretovo, biljno) ili otopljene svinjske masti
- oko 100 mililitara bijelog vina
Za povrtni dio:
- šest većih krumpira
- četiri veće mrkve
- dva veća luka
- tri veće paprike (žuta, zelena, crvena)
- dvije rajčice
Postupak:
Prvo upalite pećnicu i pustite je da se grije na 180 stupnjeva Celzija. Za to vrijeme sitno nasjeckajte češnjak (ili ga izgnječite), dodajte ga u mužar ili neku čvršću posudu, dodajte ružmarin, ulje/masnoću, origano, mljevenu papriku, sol i papar te sve dobro promiješajte. Pripremljenu pastu dobro utrljajte po mesu.
Zatim pripremljeno i marinirano meso stavite u veliku posudu za pečenje premazanu uljem ili masnoćom i unutra dodajte krumpire, mrkve, luk, paprike i rajčice oprane, oguljene i narezane na veće komade. Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko sat vremena, a slobodno s vremena na vrijeme podlijte meso i povrće s malo vode. Preporuča se da pola sata pečete poklopljeno, a zadnjih pola sata skinete poklopac s posude kako bi se sve dobro zapeklo.
Nakon sat vremena izvadite meso i povrće iz pećnice i izvadite ga na poseban pladanj, a posudu u kojoj ste pekli dodajte bijelo vino i zagrijte na štednjaku dok alkohol ne ispari. Tako ćete dobiti fini umak od začinskog bilja, vina i sokova iz mesa i povrća kojeg ćete moći poslužiti uz pečenku. Uz to možete poslužiti zelenu salatu i neko ukusno vino i to je to. Uživajte u svojoj nedjeljnoj gozbi i dobar tek! :)