Ideja za nedjeljni ručak: Svinjsko pečenje u umaku od ružmarina i vina s povrćem i salatom

Image
Foto: thinkstock, FabioBalbi

Vrijeme je da se počastite nečim preukusnim i obilnim nakon napornog tjedna

26.2.2017.
12:00
thinkstock, FabioBalbi
VOYO logo

Nedjelja je, a to znači da si slobodno priuštite ukusan, obilan i zasitan obrok. Zato smo se dosjetile nečeg zapravo dosta jednostavnog - a to je svinjska pečenka.

Oko nje nemate puno posla jer je doslovno morate začiniti, uz nju očistiti povrće i sve staviti u pećnicu - koja zatim obavlja gotovo sav posao, a vi samo morate malo pričekati i vaš ručak je spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to poslužite neku finu salatu, možda domaću juhu, malo kruha i neko fino vino, i to je, u principu, to...A evo kako smo mi zamislile ovaj nedjeljni ručak i što će vam sve biti potrebno.

Za svinjsku pečenku:

Image
Foto: thinkstock, bhofack2
  • 1 kilogram svinjskog karea
  • 1 žlica sušenog ružmarina
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica mljevene crvene paprike (slatke)
  • 3 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • 60 mililitara ulja (suncokretovo, biljno) ili otopljene svinjske masti
  • oko 100 mililitara bijelog vina

Za povrtni dio:

Image
Foto: thinkstock, Olha_Afanasieva
  • šest većih krumpira
  • četiri veće mrkve
  • dva veća luka
  • tri veće paprike (žuta, zelena, crvena)
  • dvije rajčice

Postupak:

Image

Prvo upalite pećnicu i pustite je da se grije na 180 stupnjeva Celzija. Za to vrijeme sitno nasjeckajte češnjak (ili ga izgnječite), dodajte ga u mužar ili neku čvršću posudu, dodajte ružmarin, ulje/masnoću, origano, mljevenu papriku, sol i papar te sve dobro promiješajte. Pripremljenu pastu dobro utrljajte po mesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim pripremljeno i marinirano meso stavite u veliku posudu za pečenje premazanu uljem ili masnoćom i unutra dodajte krumpire, mrkve, luk, paprike i rajčice oprane, oguljene i narezane na veće komade. Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko sat vremena, a slobodno s vremena na vrijeme podlijte meso i povrće s malo vode. Preporuča se da pola sata pečete poklopljeno, a zadnjih pola sata skinete poklopac s posude kako bi se sve dobro zapeklo.

Nakon sat vremena izvadite meso i povrće iz pećnice i izvadite ga na poseban pladanj, a posudu u kojoj ste pekli dodajte bijelo vino i zagrijte na štednjaku dok alkohol ne ispari. Tako ćete dobiti fini umak od začinskog bilja, vina i sokova iz mesa i povrća kojeg ćete moći poslužiti uz pečenku. Uz to možete poslužiti zelenu salatu i neko ukusno vino i to je to. Uživajte u svojoj nedjeljnoj gozbi i dobar tek! :)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo