Nema ništa finije nego se počasiti čašom pjenušca ili šampanjca, onako iz čistog gušta. Iako su takva pića najbolja kada su dobro ohlađena, nikako ih ne bismo smjele držati u hladnjaku na duži vremenski period.
Vinarica Marie-Christine Osselin, piše Her, nikako to ne preporučuje. "Ako pjenušac ili šampanjac kanite popiti u roku od tri do četiri dana od dana kupnje, slobodno ga držite u hladnjaku. Ako stoji duže, čep se može osušiti zbog manjka vlage pa piće počinje brže oksidirati i gubi se prvotna aroma", objasnila je Osselin.
Umjesto u hladnjaku trebale bismo ih držati na suhom i hladnom mjestu, daleko od direktnog sunčeve svjetlosti i visoke temperature. Prije konzumiranja, bocu treba dobro ohladiti tako da ju staviš u kantu s ledom i uliješ jednu trećinu vode te pustiš da se hladi barem 20 minuta.
"Kada poslužujete pjenušavo vino, napunite samo jednu trećinu čaše i držite ju za stalak kako se piće ne bi brzo zagrijalo", dodala je Osselin. Primljeno na znanje!