Potrošnja ove biljke već je stvarno raznolika i to u mnogim zemljama. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke. Zbog svoje hranjivosti, u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o sjemenkama veličine onih od pšenice, ali malo zanimljivije trokutaste forme. Najčešće se koristi kao zamjena za rižu ili se od nje rade kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svjetlije boje te ne sadrži gluten.
Ljekovitost heljdinog brašna
Brašno od heljde odlično je za vaše zdravlje jer je bogato ugljikohidratima, a osim toga ne podiže razinu glukoze u krvi. Iz tog razloga je pogodna za korištenje kod osoba koje imaju problema s probavom, ali i kod osoba koje pate od šećerne bolesti. S obzirom na to da ne sadrži ni gluten, može se koristiti i kod osoba koje pate od celijakije.
Heljda je hrana bogata vlaknima. Osim toga u sebi sadrži:
- osam esencijalnih aminokiselina
- flavonoide, najviše rutina
- minerale - fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
- vitamine
- proteine - u 100 grama heljde nalazi se oko 11,7 grama proteina
- ugljikohidrate - u 100 grama heljde nalazi se oko 70,7 grama ugljikohidrata
- mali broj kalorija - na 100 grama nalazi se samo 351 kalorija
Heljda tako može pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi, spuštanju visokog tlaka i kolesterola. Osim toga će održavati zdravlje krvnih žila i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka. Proizvodi s heljdinim brašnom pomoći će u jačanju koncentracije i pamćenja. Osim što čisti krv, pomaže i u probavi u smislu čišćenja crijeva i normaliziranja metabolizma.
Kako jesti heljdino brašno
Heljdino brašno je odlično za korištenje uz obično brašno koje možda sada koristite. Ako ga dodajete za izradu tijesta za palačinke ili kruha i peciva, osjetit ćete kako tijesta imaju nježniju strukturu i ukus maslaca. Uz to će biti i nutritivno kvalitetniji.
Ako želite raditi palačinke od heljdinog brašna, ovo su vam potrebni sastojci:
- 100 grama heljdinog brašna
- 100 grama rižinog brašna
- 25 grama šećera
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice soli
- 25 grama maslaca
- 350 ml mlijeka ili vode (najbolje je pola - pola)
Pripremaju se tako da u jednoj zdjeli pomiješate suhe sastojke, a u drugoj mlijeko i maslac. Nakon toga pomiješajte sve zajedno i ostavite da stoji 30-ak minuta. Ako vam je tijesto previše gusto možete dodati još mlijeka. Gustoća treba biti kao i kod običnih palačinki. Peći se mogu jednako kao i obične palačinke.
Heljdino brašno za normaliziranje probave
U nekim slučajevima se heljdino brašno može koristiti za poboljšanje cijelog metabolizma, posebice ako se uzima u kombinaciji s kefirom. Ovakav napitak treba se jesti ujutro, pola sata prije jela. Nakon toga ne biste trebali jesti barem tri sata. Ako vam je previše kiselo možete ga zasladiti s malo meda. Ovakav napitak se treba koristiti 14 dana.