HELJDINO BRAŠNO: / S ovim receptom normalizirat ćete probavu i pojesti bogati obrok

Heljda potječe iz Azije, a na našem području se koristi kao žitarica iako to nije.

20.5.2018.
14:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potrošnja ove biljke već je stvarno raznolika i to u mnogim zemljama. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke. Zbog svoje hranjivosti, u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o sjemenkama veličine onih od pšenice, ali malo zanimljivije trokutaste forme. Najčešće se koristi kao zamjena za rižu ili se od nje rade kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svjetlije boje te ne sadrži gluten.

Ljekovitost heljdinog brašna

Brašno od heljde odlično je za vaše zdravlje jer je bogato ugljikohidratima, a osim toga ne podiže razinu glukoze u krvi. Iz tog razloga je pogodna za korištenje kod osoba koje imaju problema s probavom, ali i kod osoba koje pate od šećerne bolesti. S obzirom na to da ne sadrži ni gluten, može se koristiti i kod osoba koje pate od celijakije.

Heljda je hrana bogata vlaknima. Osim toga u sebi sadrži:

  • osam esencijalnih aminokiselina
  • flavonoide, najviše rutina
  • minerale - fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
  • vitamine
  • proteine - u 100 grama heljde nalazi se oko 11,7 grama proteina
  • ugljikohidrate - u 100 grama heljde nalazi se oko 70,7 grama ugljikohidrata
  • mali broj kalorija - na 100 grama nalazi se samo 351 kalorija

Heljda tako može pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi, spuštanju visokog tlaka i kolesterola. Osim toga će održavati zdravlje krvnih žila i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka. Proizvodi s heljdinim brašnom pomoći će u jačanju koncentracije i pamćenja. Osim što čisti krv, pomaže i u probavi u smislu čišćenja crijeva i normaliziranja metabolizma.

Kako jesti heljdino brašno

Heljdino brašno je odlično za korištenje uz obično brašno koje možda sada koristite. Ako ga dodajete za izradu tijesta za palačinke ili kruha i peciva, osjetit ćete kako tijesta imaju nježniju strukturu i ukus maslaca. Uz to će biti i nutritivno kvalitetniji.

Ako želite raditi palačinke od heljdinog brašna, ovo su vam potrebni sastojci:

  • 100 grama heljdinog brašna
  • 100 grama rižinog brašna
  • 25 grama šećera
  • pola žličice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 25 grama maslaca
  • 350 ml mlijeka ili vode (najbolje je pola - pola)

Pripremaju se tako da u jednoj zdjeli pomiješate suhe sastojke, a u drugoj mlijeko i maslac. Nakon toga pomiješajte sve zajedno i ostavite da stoji 30-ak minuta. Ako vam je tijesto previše gusto možete dodati još mlijeka. Gustoća treba biti kao i kod običnih palačinki. Peći se mogu jednako kao i obične palačinke.

Heljdino brašno za normaliziranje probave

U nekim slučajevima se heljdino brašno može koristiti za poboljšanje cijelog metabolizma, posebice ako se uzima u kombinaciji s kefirom. Ovakav napitak treba se jesti ujutro, pola sata prije jela. Nakon toga ne biste trebali jesti barem tri sata. Ako vam je previše kiselo možete ga zasladiti s malo meda. Ovakav napitak se treba koristiti 14 dana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali