Grah često uzrokuje neugodnu nadutost, no ako ga jedete na ovaj način, više nikad nećete imati taj problem

Image
Foto: budgetbytes / instagram

Ipak nije sve izgubljeno, a ako slijedite ove jednostavne upute, mogle biste riješiti problem nadutosti nakon tanjura omiljenog grah variva

15.2.2018.
14:00
budgetbytes / instagram
VOYO logo

Grah je mnogima jedno od omiljenih jela, ali je maaali problem taj što ga mnogi ljudi baš i ne podnose dobro jer se, nakon što ga pojedu u bilo kojem obliku, osjećaju kao da im je u trbuhu ogroman kamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ako vas grah napuhava i mislile ste da ga zbog toga ne smijete jesti, već ga morate izbjegavati u širokom luku, možda ipak ima spasa. Naime, nutricionistica Leslie Langevin je za Pop Sugar odlučila otkriti super korisne trikove za pripremu i konzumaciju graha za sve one kojima teško pada na želudac, a ako ih se budete pridržavali, vjerojatno vam više nikada neće uzrokovati nadutost i više se nećete morati plašiti neugodnih plinova u javnosti...

1. Za početak, odaberite pravu vrstu graha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni grah i leća lakše se probavljaju, pa biste možda trebale prvo početi s njima. S druge strane, slanutak, soja i bijeli grah probavljaju se puno, puno teže.

2. Namočite grah u vodi prije pripreme i konzumacije

Bilo bi idealno kad bi grah ostavile u vodi preko noći, na nekih osam sati, a onda ga kuhale u novoj vodi otprilike 45 minuta. Prije konzumacije grah još jednom dobro isperite, a ako ga pripremate na ovaj način, grah gubi oligosaharide, koji su ustvari sastojak koji uzrokuje nadutost.

3. Izbjegavajte grah iz konzerve

Uvijek je bolje koristiti svježe namirnice, nego one konzervirane, a ista je stvar i kad je u pitanju grah. Osim što je suhi grah jeftiniji, ukusniji je nego onaj iz konzerve, a ako ipak nemate baš toliko vremena za pripremu i treba vam nešto 'na brzinu', grah iz konzerve prije pripreme dobro isperite običnom vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Grah u prehranu uvodite postepeno

Nemojte odmah navaliti na grah kao da je najprobavljivija namirnica na svijetu. Ako vam je nekad smetao i činio vas nadutima, nećete se toga baš riješiti preko noći. Ali ako grah u prehranu uvodite postepeno i u manjim porcijamam, onda biste taj problem mogle učinkovitije riješiti.

5. Jedite grah s rižom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riža je žitarica koja se vrlo lako probavlja, a ako grah jedete u kombinaciji s njom ona vam pomaže lakše probaviti one oligosaharide koje smo već spominjale. Također, u grah dodajte i začine kao što su kurkuma i đumbir, koji isto tako potiču probavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo