Grah je mnogima jedno od omiljenih jela, ali je maaali problem taj što ga mnogi ljudi baš i ne podnose dobro jer se, nakon što ga pojedu u bilo kojem obliku, osjećaju kao da im je u trbuhu ogroman kamen.
Ipak, ako vas grah napuhava i mislile ste da ga zbog toga ne smijete jesti, već ga morate izbjegavati u širokom luku, možda ipak ima spasa. Naime, nutricionistica Leslie Langevin je za Pop Sugar odlučila otkriti super korisne trikove za pripremu i konzumaciju graha za sve one kojima teško pada na želudac, a ako ih se budete pridržavali, vjerojatno vam više nikada neće uzrokovati nadutost i više se nećete morati plašiti neugodnih plinova u javnosti...
1. Za početak, odaberite pravu vrstu graha
Crni grah i leća lakše se probavljaju, pa biste možda trebale prvo početi s njima. S druge strane, slanutak, soja i bijeli grah probavljaju se puno, puno teže.
2. Namočite grah u vodi prije pripreme i konzumacije
Bilo bi idealno kad bi grah ostavile u vodi preko noći, na nekih osam sati, a onda ga kuhale u novoj vodi otprilike 45 minuta. Prije konzumacije grah još jednom dobro isperite, a ako ga pripremate na ovaj način, grah gubi oligosaharide, koji su ustvari sastojak koji uzrokuje nadutost.
3. Izbjegavajte grah iz konzerve
Uvijek je bolje koristiti svježe namirnice, nego one konzervirane, a ista je stvar i kad je u pitanju grah. Osim što je suhi grah jeftiniji, ukusniji je nego onaj iz konzerve, a ako ipak nemate baš toliko vremena za pripremu i treba vam nešto 'na brzinu', grah iz konzerve prije pripreme dobro isperite običnom vodom.
4. Grah u prehranu uvodite postepeno
Nemojte odmah navaliti na grah kao da je najprobavljivija namirnica na svijetu. Ako vam je nekad smetao i činio vas nadutima, nećete se toga baš riješiti preko noći. Ali ako grah u prehranu uvodite postepeno i u manjim porcijamam, onda biste taj problem mogle učinkovitije riješiti.
5. Jedite grah s rižom
Riža je žitarica koja se vrlo lako probavlja, a ako grah jedete u kombinaciji s njom ona vam pomaže lakše probaviti one oligosaharide koje smo već spominjale. Također, u grah dodajte i začine kao što su kurkuma i đumbir, koji isto tako potiču probavu.