DRASTIČAN SKOK CIJENA / Globalnoj krizi hrane ne nazire se kraj: Prijeti nam nestašica ovih pet namirnica, panična kupovina negdje je već započela

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Svjetsko stanovništvo suočava se s globalnom krizom hrane, a na udaru su se našli riža, čokolada, losos...

7.9.2023.
13:31
Ilustracija: Profimedia
Play logo

Tijekom proteklih nekoliko godina pojavio se niz prijetnji koje utječu na nestašicu hrane, a to su ratni i politički sukobi, ekonomske promjene, bolesti te klimatske promjene. Prehrambeni artikli o kojima ovise mnogi ljudi, poput pšenice i kukuruza, su ugroženi, a njihove nestašice u nekim slučajevima su dovele do panične kupnje i njihovog bjesomučnog skladištenja, piše portal Eat This, Not That.

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene će i dalje rasti dok god smo spremni to platiti. Evo kad bi hrana mogla pojeftiniti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako trenutno možda nije u pitanju izvanredna situacija, svijet se svakako nosi s onim što se naziva "globalna kriza hrane", a došlo je i do nestašice neke hrane. Evo na koje artikle se to odnosi i zašto su odjednom poskupjeli!

Image
ŠTO ĆEMO BEZ NJIH?! /

Ovim namirnicama će cijena uskoro drastično skočiti ili ih više neće biti: Opskrbite se na vrijeme

Image
ŠTO ĆEMO BEZ NJIH?! /

Ovim namirnicama će cijena uskoro drastično skočiti ili ih više neće biti: Opskrbite se na vrijeme

1. Riža

Nestašica riže aktualna je i u drugoj polovici 2023. godine. Svjetska opskrba tom namirnicom opustošena je ruskom invazijom na Ukrajinu, kao i lošim vremenskim prilikama u glavnim proizvođačima riže poput Kine i Pakistana.

A sada su u igri čak i zabrinjavajući faktori. El Niño, vremenski obrazac koji rezultira netipičnim zagrijavanjem površine vode u istočnom Tihom oceanu, ponovno se počeo pojavljivati ​​početkom ljeta, uzrokujući još promjenjivije vrijeme u mnogim zemljama. Indija je također u srpnju objavila da će zaustaviti svoj izvoz sve vrste bijele riže koja nije basmati kako bi zaštitila vlastite zalihe i resurse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka su područja svijeta osjetila te učinke više od drugih. No, za većinu će najveći problem i dalje biti šteta za novčanik. "Na globalnoj razini, najočitiji utjecaj globalnog deficita riže bile su, i još uvijek jesu, visoke cijene riže", rekao je analitičar robe Fitch Solutionsa Charles Hart za CNBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Tjestenina

Problem s tjesteninom u Italiji ove se godine zapravo toliko pogoršao da je vlada te zemlje raspravljala o toj krizi još u svibnju kako bi spriječila da se još više pogorša. Tijekom ovih hitnih sastanaka, dužnosnici su otkrili da su središte problema povećani troškovi sastojaka tjestenine, pšenice te cijene pakiranja i logistike.

shimmer fallback
shimmer fallback

Povećanje cijena preneseno je na potrošače u cijeloj zemlji, a neka područja, poput pokrajine Siene u Toskani, izvijestila su o povećanju cijene tjestenine od preko 50 posto, izvijestio je CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je cijena pšenice počela padati posljednjih mjeseci, Italija bi, kao i druge zemlje koje vole tjesteninu, uskoro trebala početi osjećati olakšanje. No, na to će se pričekati još neko vrijeme. Naime, CNN je izvijestio da je tijekom razgovora o krizi u Italiji, Komisija izjavila da cijene tjestenine "već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada, a to je znak da će u nadolazećim mjesecima cijena tjestenine značajno pasti".

3. Čokolada

Prošle godine jedan od najvećih proizvođača čokolade na svijetu, Hershey, izazvao je paniku kada je upozorio na moguću nestašicu slatkiša kako se bližila Noć vještica. Taj problem bio je nusprodukt veće potražnje i problema s lancem opskrbe. Ipak, čini se da je priča sretno završila jer se većina Amerikanaca počastila slatkišima tijekom Halloweena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nevolje s čokoladom nisu minule. Kakao je, naime, postao popularna roba, a Reuters izvještava da su njegove trenutačne cijene najviše u New Yorku u zadnjih gotovo 12 godina, a čak su i više u drugim dijelovima svijeta, uključujući London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Budući da je usjev kakaovca ovisan o gnojivima, problem je nastao ruskom invazijom na Ukrajinu i smanjenjem izvoza. Klimatske promjene pogoršale su situaciju s prošlogodišnjim sušama koje su utjecale na prinose, a El Niño dodatno prijeti desetkovanjem proizvodnje. Taj fenomen obično uzrokuje suše diljem zapadne Afrike, uključujući područja Gane, Kameruna, Nigerije i Obale Bjelokosti, koji su zajedno odgovorni za oko 75 posto ukupne svjetske proizvodnje kakaovca.

Istodobna nestašica šećera, zbog lošeg vremena i manjeg izvoza iz Indije, i nepokolebljiva potražnja sigurno ne pomažu ovoj "čokoladnoj katastrofi".

4. Losos

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primijetili su nagli pad populacije lososa tijekom prošle godine, pri čemu je kraljevski losos pretrpio najveći udar. Ovo je jedna od najzdravijih i najvećih vrsta lososa koja se obično nalazi u trgovinama i često poslužuje u restoranima u Sjedinjenim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Los Angeles Timesu, kalifornijski Odjel za ribu i divlje životinje (CDFW) rekao je da će "broj kraljevskih lososa starih tri godine koji će se vjerojatno vratiti u rijeku Sacramento ove godine na mriješćenje biti manji od 170.000, a to je najniže predviđanje u posljednjih 15 godina". Također, na Aljasci je slična situacija.

shimmer fallback
shimmer fallback

Razlog za pad proja lososa vjerojatno ima veze s toplijim vodama zbog klimatskih promjena, suše u Kaliforniji, a čimbenici kao što su prekomjerni ribolov, zagađenje i bolesti također su presudili lososu.

Kako bi zaštitili preostalu populaciju, kalifornijski dužnosnici krenuli sa zabranom komercijalnog i rekreacijskog ribolova lososa tijekom cijele ribolovne sezone 2023. godine. Ovo je prvi put da je do ovakve zabrane došlo od 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Brašno

Cijena brašna već je porasla za 8,5 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema Indeksu potrošačkih cijena, a analitičari predviđaju da će Amerikanci i dalje osjećati posljedice nestašice brašna u 2024. godini. To bi moglo predstavljati dodatne probleme za mnoge druge omiljene namirnice, uključujući kruh, tijesto za pizzu, palačinke, kolačiće i peciva svih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljni uzrok toga nije ruska agresija u Ukrajini, već suše koje se događaju upravo u Sjedinjenim Državama. Dvije od tri glavne sorte pšenice primarno se uzgajaju u južnim i središnjim državama, području koje se suočilo s ekstremno sušnim uvjetima tijekom prošle godine. USDA procjenjuje da se nevjerojatnih 75 posto pšenice koja raste u ovim regijama trenutno suočava s uvjetima suše.

Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

Stručnjaci se još uvijek nadaju da bi meka crvena ozima pšenica, treća glavna vrsta pšenice koja se uzgaja u SAD-u, koja se često koristi za kolače, slastice i krekere, mogla pomoći u rješavanju problema. No, budući da se ova vrsta pšenice žanje od rujna do prosinca, vrijeme će otkriti kako je to prošlo.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo