Francuska pečenka na luku

Predivna receptura francuske kuhinje. U sočnom mesu uživajte uz senf - Dijon po mogućnosti. Naime, grad Dijon koji se nalazi u Burgundiji francuska je prijestolnica gorušice.

4.1.2013.
11:09
VOYO logo

Upute:

Meso oprati i posušiti krpom. U veću posudu staviti 2/3 luka kojeg smo ogulili i izrezali na kolutove, a na luk spustiti pečenku. U posebnoj posudici izmiješati ulje, ocat, med, sol i papar (obavezno provjeriti slanost jer pečenku nije potrebno dodatno soliti). Preliti meso ovom marinadom, a po mesu dodatno poslagati preostalu 1/3 kolutova narezanog luka. Meso je najbolje marinirati 24 sata prije pripreme. Tijekom mariniranja meso je potrebno više puta okretati kako bi upilo čim više marinade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prikladan kalup staviti cijelu količinu luka i na njega položiti ocijeđenu pečenku. Sve preliti marinadom, dodatno na vrh rasporediti maslac te peći na 175 st. C oko 2,5 sata. Po potrebi dodavati samo kipuće vode da luk ne bi previše potamnio i ostao suh. Pečenku tijekom pečenja nekoliko puta okrenuti i preliti sokom.

Kad je meso pečeno, izvaditi ga i prohladiti. Luk i umak procijediti, pa dobro procijeđeni luk (bez masnoće i tekućine) staviti u posebnu zdjelicu. Iz umaka odliti suvišnu masnoću pa ga ponuditi uz prilog ili ga sačuvati za neko drugo jelo. Savjet je francuske kuharice da se uz svinjsko pečenje posluži luk na kruhu što je stvarno zlatan savjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRIPOMENA 1: U vrijeme priprave pečenke nije uračunato vrijeme mariniranja.

PRIPOMENA 2: Savjetujem da se prilikom okretanja pečenke tijekom mariniranja koriste gumene (kirurške) rukavice kako ruke ne bi poprimile oštar miris luka i mesa.

http://www.recepti.hr/recepti/mesna-jela/francuska-pecenka-na-luku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo