Ako imate te sreće i trenutno ste doma, na produženom i zasluženom vikendu, sigurno ne želite cijeli dan provesti u kuhinji, ali vjerojatno ipak želite pojesti nešto ukusno i svježe (ali i nešto malo drugačije).
U tom slučaju za vas imamo savršeno rješenje, jer smo na stranici Flavor of the moments pronašle jedan od zanimljivijih recepata za pripremu lososa ikad. Naime, radi se o lososu u začinima prelivenom salsom od ananasa, s rižom kuhanom u kokosovu mlijeku. Zvuči egzotično, ali i jako, jako ukusno!
Možda se i vama ovaj recept čini primamljivim, pa vam stoga donosimo cjelokupni popis sastojaka koji će vam biti potrebni za pripremu, kao i postupak kojim ćete ovo jelo napraviti. I da, još jedna dobra stvar, ovo je jelo govoto za pola sata. Može li bolje? A evo što će vam sve biti potrebno.
Sastojci:
Za pripremu začina za losos:
- jedna i pol žlica crvene paprike (slatke)
- jedna i pol žlica luka u prahu
- jedna i pol žlica češnjaka u prahu
- jedna žlica sušenog timijana
- jedna žlica sušenog origana
- pola žlice papra
- pola žlice soli
Za pripremu lososa:
- 1 velika žlica ulja (maslinovo, biljno, kokosovo - po želji)
- nešto više od pola kilograma fileta lososa (bez kostiju i bez kože)
- pola do jedna žlica pripremljenih začina po svakom filetu
Za pripremu riže:
- 1 šalica riže (najbolje dugog zrna ili smeđe riže koja se brzo kuha)
- malo više od jedne šalice punomasnog kokosovog mlijeka
- malo više od jedne šalice vode
- jedna velika žlica soli
Za pripremu salse od ananasa:
- jedna šalica nasjeckanog svježeg ananasa (na manje kockice)
- jedna manja crvena paprika (narezana na sitne kockice i očišćena od koštica)
- jedna manja jalapeño papričica (sitno nasjeckana i očišćena od koštica)
- pola sitno nasjeckanog luka
- malo sitno nasjeckanog korijandera
- sok od jedne limete
- sol (po želji)
Priprema:
- Stavite sve pripremljene začine za ribu u jednu manju zdjelicu i zajedno ih dobro promiješajte kako bi se sjedinili.
- Na svaki filet lososa stavite od pola do jedne žličice pripremljenih začina sa svake strane, ovisno o tome koliko biste željeli da riba bude začinjena. Ostavite ribu da tako stoji oko 15 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite rižu i salsu.
- Za pripremu riže, u zdjelu stavite kokosovo mlijeko i vodu te prekrijte i stavite na jaču vatru. Kad tekućina zavrije smanjite vatru, dodajte rižu i sol te ponovno malo pojačajte vatru i čekajte da ponovno zavrije.
- Zatim smanjite vatru i kuhajte rižu onoliko koliko vam piše na vrećici ili kutiji. Kad riža upije tekućinu i skuha se, ostavite je prekrivenu u zdjeli još 10-ak minuta da upije sve okuse i mirise. Zatim je otkrijte i promiješajte.
- Za pripremu salse jednostavno u velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke (ananas, papriku, papričicu, luk, korijander, limetu i sol) te ostavite sa strane oko 15 minuta, dok za to vrijeme možete pripremiti ribu.
- Zagrijte ulje na neprijanjajućoj tavi, na srednje jakoj vatri. Filete lososa pecite i s gornje i donje strane oko dvije do tri minute, kako bi dobili finu koricu i kako bi toplina prodrla unutar fileta. A znat ćete da su pri kraju kad se masnoća počne otapati. Zatim ih maknite s vatre i stavite u zdjelu s poklopcem da malo odstoje.
- Poslužite ribu s rižom i prelijte filete pripremljenom egzotičnom salsom od ananasa i ostalih sastojaka. I vaš ručak je gotov, uživajte! :)