EGZOTIČNI KIWANO: / Predivno voće čiji okus nitko ne može odrediti, a odličan je za smoothije

Image
Foto: pinterest.com

Kiwano je zanimljivo tropsko voće koje raste kao krastavac, a ukusan je kao dinja, banana ili kivi. Ova biljka u nekim literaturama naziva se afričkom rogatom dinjom.

18.6.2017.
11:00
pinterest.com
VOYO logo

Kiwano potječe iz Južne Afrike gdje raste kao samonikla biljka koja se često koristila kao izvor tekućine. Okus joj se često uspoređuje s mješavinom kivija, banane, dinje i limuna. Uz to, odlična je za utažiti žeđ.

Uzgoj kiwana i kako ovo voće izgleda?

Ova tropska biljka je raširena i u kontinentalnim krajevima, no najčešće se uzgaja u staklenicima te se radi toga može kupiti u bilo koje doba godine. Ovu biljku treba posaditi na sunčano i toplo mjesto gdje nema mnogo vjetra, najbolje oko kraja svibnja. Uz to, biljka kiwano voli nisku vlažnost zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGORCU CVATE BIZNIS /

'Ne mogu zadovoljiti potražnju, hrvatski mentalitet koči druge da uspiju'

Image
ZAGORCU CVATE BIZNIS /

'Ne mogu zadovoljiti potražnju, hrvatski mentalitet koči druge da uspiju'

Treba ga okopavati i prihranjivati po mogućnosti svaka 2-3 tjedna, te redovno zalijevati odstajalom vodom. Plodovi kiwana pojavit će se tijekom kolovoza, a izgledati će kao jajoliki krastavci dužine do 15 centimetara i s mnogo manjih bodlji. Kiwano je jednogodišnja biljka.

Biljka može doseći do 3 metra duljine, a i pušta vriježe. Listovi su veliki, prekriveni dlačicama i liče na listove krastavaca. Cvjetovi kiwana su svjetlo žuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: pinterest.com
Image
Foto: pinterest.com

Kako koristiti kiwano?

Kiwano se može brati kao mali zeleni plod, tada ima mekanu koru i može se jesti narezan poput krastavca. Krajem kolovoza i u rujnu počinje zreti, postaje slatkast i mijenja boju u narančastu. U tim trenucima okusom više podsjeća na dinju, a unutrašnjost omekšava. Posve zreli plodbi su narančasti, s bodljicama i ispunjeni su brojni košticama. Kora im je tanka i tvrda.

Plodovi se mogu čuvati nekoliko mjeseci, čak i na sobnoj temperaturi, samo je bitno da se ne dodiruju međusobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upotreba kiwana u prehrani

Kiwano se može koristiti u voćnim salatama ali i osvježavajućim napitcima. Od kiwana se mogu raditi smootiji.

Smoothie od kiwana i lubenice

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • četvrtina narezane lubenice
  • jedna limeta
  • pola kilograma jagode
  • jedan kiwano
  • jogurt ili mlijeko
  • 3 žlice meda

Priprema:

Svo voće operite, očistite i narežite. Sve sastojke pomiješajte zajedno u mikseru. Po želji dodajte mlijeko ili jogurt, ovisno o tome koliko gusti smoothie želite. Možete dodati i nekoliko kockica leda. Ovaj smoothie preporučujemo jesti svjež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sok od kiwana i grožđa

Pokušajte nabaviti potpuno zreli kiwano. Ako ne uspijete pronaći takav, kupite svjež i ostavite da odstoji i dobije narančastu boju. Izrežite kiwano na dva dijela i po želji izvadite sjeme. Iz jedne polovice kiwana možete vaditi unutrašnjost i sjeme. Plod ubacite u čašu i na to ulijte sok od grožđa. Ovime ćete dobiti pravu vitaminsku bombu za vaš organizam.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo