Kada prvi put idete na romantičnu večeru s boljom polovicom, jedno je sigurno - nećete naručiti špagete ni na koji način jer ih ne znate jesti. Da ne biste završili s punim ustima tjestenine dok vam se umak slijeva niz bradu, food blogerica Natalie Kennedy, koja živi u Rimu, za Daily Mail je ukazala na pogreške koje većina radi kada jede špagete.
Žlica, vilica i lomljenje na pola
Odložite nož i ne lomite špagete prije kuhanja. Talijani ih jedu na način da na vilicu namotaju količinu koja im je dovoljna za jedan zalogaj. Dakle, ne režite špagete, već samo nabodite vilicu u tanjur i uredno kružnim pokretima namatajte njihovu punu dužinu. Žlicu i vilicu koriste samo djeca koja još uče bonton. To dvoje u kombinaciji dok jedete špagete smatra se nepristojnim.
Getty
Prevelika porcija
Dobar izvor ugljikohidrata i s malo masti, tjestenina je važan dio mediteranske prehrane jer je možete preliti zdravim umakom (maslinovo ulje, povrće ili protein). Špagete komotno možete jesti svaki dan ako se pridržavate preporučene dnevne količine, a to je 100 grama po osobi.
Previše parmezana
Zvijezda obroka treba biti tjestenina, tako da je nemojte natopiti umakom ili ugušiti parmezanom. Talijani špagete tek lagano posipaju sirom kako on ne bi preuzeo sav okus.
Ostatci na tanjuru
Kada svoj obrok primaknete kraju i na tanjuru ostane tek još nešto umaka i kratkih špageta, slobodno uzmite komadić kruha i pokupite ostatke.
A young woman is wiping sauce off her plate with a piece of bread
Predugo kuhanje
Prekuhana je tjestenina u Italiji smrtni grijeh. Ovisno o vrsti tjestenine, ona treba biti kuhana al dente, tako da je ipak trebate gristi.
Bacanje tjestenine na zid
Možda se čini kao zabavan način da provjerite je li tjestenina kuhana, ali to je samo urbana legenda da Talijani tako rade. Talijanski kuhari jednostavno kušaju malu količinu i tako testiraju je li al dente prije no što je procijede.