Doček Nove godine ne može proći bez zdravice prefinim šampanjcem ili pjenušcem, ali većina nas ga zapravo posve krivo otvara. Onaj poznati zvuk kada čep izlazi iz grla boce nikako se ne bi smio čuti.
Zato je Jack Mason, somelijer Pappas Bros. Steakhouse-a u Teksasu otkrio odgovarajuće metode za otvaranje šampanjca po koracima:
1. Provjerite je li boca dovoljno hladna
Boca šampanjca ili pjenušavog vina trebala bi biti ohlađena na oko 7 °C. Ako nije dovoljno hladna, tlak unutar boce uzrokovat će da čep izleti kao metak, što je zabavno, ali i opasno te tako može iscuriti dosta šampanjca.
2. Koristite nož na otvaraču za vino za rezanje folije ispod grla boce
Iako svi pjenušci i šampanjci imaju malu trakicu za lakše otvaranje sigurnosne folije, radije je odrežite nožem na otvaraču. Tako ćete foliju ukloniti ravnomjerno, bez da je uklonite previše.
3. Poslužite se kuhinjskom krpom ili ubrusom
Preklopite ubrus ili kuhinjsku krpu po dužini te je prebacite preko pluto-čepa. Ovo je još jedna od mjera sigurnosti protiv naprasnog ispaljivanja čepa.
4. Odvrčite mrežastu žicu u smjeru suprotnom od kazaljki na satu...
...stavljajući pritisak na čep kako ne bi prerano izletio. Najbolje je držati bocu pod kutom od 45°.
5. Okrećite bocu, ne čep
Nakon što ste otpustili mrežastu žicu, počnite uklanjati čep na način da na njemu zadržavate pritisak, a vrtite samo bocu. Ako počnete odvrtati čep, lako može puknuti dok je još unutar grla.
6. Čep se može odvrtati tek kada ga je moguće slobodno okretati
Tlak će gurati čep prema van, a kada dovoljno popusti, možete ga odvrtati. Cijelo vrijeme držite blagi pritisak na čepu da ne bi izletio prije vremena.
7. Možete kontrolirati koliko će čep brzo izaći
Što se čep sporije odvaja od boce, to će 'mirnije' izaći van, tako da to ovisi isključivo o vama. Zašto bi riskirali nečije oko ako sve može proći mirno i tiho.
8. Vrijeme za posluživanje
Kada čep izađe, malo obrišite grlo i poslužite šampanjac. Iako su čaše za šampanjac klasičan odabir, još bolji su čaše za bijelo vino.