Salisbury odrezak jedan je najpopularnijih jela u američkoj kuhinji koji je osmislio liječnik James Salisbury, jedan od prvih zagovornika prehrane s malim udjelom ugljikohidrata.
Ovo jelo s junećim pljeskavicama u bogatom umaku od luka i gljiva super je jednostavno za skuhati te je puno okusa. Kao prilog možete servirati pire krumpir, rezance od jaja, rižu ili pak pire od cvjetače. Dodajte i salatu i dobit ćete savršen obrok koji će vaša obitelj obožavati. Što je najbolje, gotov je za samo pola sata!
Jednostavan i brz recept za Salisbury odrezak oduševio je društvene mreže, a posebno korisnike koji nisu iz Sjedinjenih Država. Što je najbolje od svega, potreban vam je samo jedan lonac za cijelo jelo.
Sastojci
30 grama maslaca
110 grama sitno nasjeckanih gljiva
Jedan sitno nasjeckani luk
300 ml kondenziranog goveđeg temeljca
700 grama mljevene junetine
60 grama krušnih mrvica
Jedno jaje
Prstohvat papra i mljevenog senfa
8 grama brašna
15 grama kečapa
80 ml vode
Upute
U tavu stavite maslac s lukom. Kuhajte na umjerenoj vatri oko pet minuta pazeći da luk ne poprimi smeđu boju. Dodajte gljive i kuhajte dok se sva tekućina ne upije.
U zdjeli pomiješajte junetinu, četvrtinu temeljca, jaje, papar i krušne mrvice. Dobro promiješajte i oblikujte šest pljeskavica.
U drugoj posudi pomiješajte preostali temeljac, brašno, kečap, mljeveni senf i vodu. Dobro promiješajte.
Izvadite gljive i luk iz tave. U tavu stavite juneće pljeskavice i zapecite sa svake strane (oko dvije minute). Na pljeskavice stavite luk i gljive te prelijte mješavinom temeljca. Pokrijte i ostavite da krčka 20 minuta ili dok ne bude gotovo. Poslužite uz pire krumpir.