Subota je, jede vam se nešto lagano i fino, ali vam se isto tako ne da dugo stajati u kuhinji i pripremati hranu?
Imamo idealno rješenje za vas - preukusne lazanje od tikvica, mljevenog mesa i sira, koje su toliko lagane, ali toliko dobre da uopće nećete ni primijetiti da u njima nedostaje jedan, inače za to jelo uobičajeni sastojak, a to je tijesto. ;)
Za pripremu će vam biti potrebno manje od sat vremena, a evo što ćete od sastojaka morati nabaviti za ovaj ukusan vikend obrok.
Sastojci:
- 500 grama mljevene puretine, piletine, svijetine, govedine ili mješanog mesa
- dvije veće tikvice (narezane na duge i tanje šnite)
- jedan luk
- dva češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 100 mililitara pasirane rajčice
- jedna svježa rajčica (sitno nasjeckana)
- 20 dekagrama mozzarelle (ili nekog sira po želji) u komadu
- šaka naribanog parmezana
- jedno jaje
- sol i papar
- sušeni, mljeveni origano
- sušeni, mljeveni bosiljak
Priprema:
Prvo meso prepržite na luku i češnjaku koje ste sitno nasjeckali te začinite paprom i soli. Nakon što meso poprimi boju, u zdjelu dodajte pasiranu rajčicu, svježu nasjeckanu rajčicu, origano i bosiljak po želji. Neka se meso krčka oko 20 minuta, a za to vrijeme uključite pečnicu da se grije na 180 stupnjeva Celzija.
Tikvice narežite na tanje trakice, posolite i ostavite da stoje nekoliko minuta. Zatim iz njih iscijedite tekućinu pomoću papirnatih ručnika i prepržite ih na tavi, na maslinovom ulju, s obje strane oko minutu. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja i parmezan (naribani) i dodajte smjesi malo soli i papra.
U posudu za pečenje na dno stavite malo pasirane rajčice i posložite tikvice, pa sve premažite smjesom jaja i parmezana. Zatim stavite meso i na njega posložite mozzarellu narezanu na kolutiće i ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na vrh stavite mozzarellu i aluminijsku foliju te stavite u pećnicu.
Pecite prekriveno oko 40 minuta, pa još 5-10 minuta otkriveno da lazanje poprime boju. I to je, u principu, sve! Jako je jednostavno. Dobar tek :)