Falafel je tradicionalno jelo na Bliskom istoku i najčešće se radi od slanutka ili boba te dodanih mirisnih začina. Izvrsno je samo za sebe kao i s hrpom svježeg povrća. Vjerujte nam, nećete ostati gladni.
Za falafel potrebno vam je:
- 250 g slanutka (najbrže iz konzerve)
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 12 g svježeg peršina
- 8 g svježeg korijandera (opcionalno)
- 1 chilli papričica (opcionalno)
- 35 g brašna
- kim, soda bikarbona, sol, papar
Priprema:
- Slanutak ocijediti iz konzerve i oprati pod mlazom vode te dobro procijediti. Usitniti ih u blenderu ili štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Ako je smjesa presuha, dodajte par kapi vode. U blender slanutku dodati peršin, korijander, protisnuti češnjak, nasjeckani luk i chilli.
- U manjoj posudi pomiješati brašno, sodu bikarbonu, mljeveni kim, sol i papar te dodati smjesi od slanutka. Sve dobro izmiješati.
- Malo navlažiti prste te od smjese oblikovati kuglice. Peći ih u dubokom zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri oko 3 minute.
- Kada dobiju zlatnu boju, izvadite ih i poslužite sa smeđom rižom te puno svježe zelene salate, rajčicom, avokadom ili bilo kojih povrćem i umakom po želji. Dobar tek!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa