Advent u Zagrebu proglašen je još jednom najboljim, a mi smo odlučili provjeriti što se nudi i na Novom Adventu, pozicioniranom kod zagrebačkog MSU-a te s Lanom Klingor Mihić, organizatoricom te pobjednicom Masterchefa, protresti što se tamo točno nalazi i koja tri specijaliteta obvezno morate probati na ovim adventskim kućicama.
Kako je došlo do organiziranja i pokretanja Novog Adventa?
Novi Advent je bila ideja Igor Čimbura, koji je jedan dan doslovno “banuo” u moj ured i rekao da je vrijeme da i Novi Zagreb dobije svoj advent, svoje božićno vrijeme. Iskreno, ni on ni ja nismo znali što možemo očekivati, jer unatoč iskustvu u organizaciji ovakvog tipa manifestacija, Novi Zagreb je još uvijek nekako u sjeni starog dijela grada i nemate feed back od ljudi, ne znate kako će reagirati. Danas, vjerujem da smo na dobrom putu da izgradimo nešto.
Nismo mi očekivali čuda od, reći ću, ovog prvog izdanja Novog Adventa. Ima tu još mnogo posla, dokazivanja, rada, ali u kratkom vremenu smo napravili odličan posao. Hvala partnerima koji su nas prepoznali i dali nam podršku, dugoročno, ovaj projekt svakako ima svoju budućnost.
Po čemu se Novi Advent razlikuje od onog u gradu?
Teško je govoriti o nekim značajnim razlikama jer svima nama je u interesu da se svidimo građanima i da svojom ponudom, programima, hranom i događanjima zainteresiramo građane. Bitno je imati kvalitetu i dokazati se na tom polju. Ljudi to cijene i prepoznaju, pa iako možda kod nas nisu gužve kao u samom središtu, ja sam sretna da nam se ljudi vraćaju jer su prepoznali šarm našeg Novog Adventa i sve što im on može ponuditi.
Kao pobjednica Masterchefa, koja tri jela bi izdvojila, a koje svatko mora probati na Novom Adventu i zašto?
Na platou Muzeja suvremene umjetnosti nalazi se 15 kućica i stvarno ima mnogo toga finog i dobrog za pojesti. Mislim da svi koji su bili imaju samo riječi pohvale kada je hrana u pitanju. Germknedla u umaku od vanilije, specijaliteti od krumpira Potato Housea i sendviči od svinjetine majstora kuhara Branka Ognjenovića. Ma ima tu i Good Food burgera, mazalica kod Marka, neodoljivi gulaši u kruhu, rekli bi moji suradnici da imamo čudo od dobre hrane.
A što klinci najviše vole na Adventu?
Njima su najdraže slastice. Milka kućica tu dominira jer ima prefinih čokoladnih delicija, ako to smijem tako reći i djeca se ne odvajaju od njihove ponude. Palačinke, slatko, to je ono što klinci ne žele propustiti na našem adventu. I uvijek se vraćaju po još :)
Pretpostavljam da nešto i pripremate za Badnjak ispred MSU-a, što nas očekuje?
Za Badnjak pripremamo još malo hrane! Bakalar, uglavnom sve ono što krasi taj poseban dan. Želja nam je da obitelji dio Badnjaka provedu na Novom Adventu i da uoči Božića još malo osjete duh blagdana i svega onoga što nas čeka u narednim danima.
Kako ste zadovoljni odazivom posjetitelja i reakcijom na Novi Advent?
Zadovoljna sam. Uvijek može bolje, ali može i gore. Trebamo biti realni i priznati da je ovo prva godina, da radimo dobar posao, ali da za sve nove projekte treba vremena, tako i nama. Vjerujem u ekipu s kojom radim i u sve ljude koji su u organizaciji tako da ne strahujem da će Novi Advent rasti iz godine u godinu. A reakcije ljudi su odlične. I zbog toga sam jako sretna. Jer zbog ljudi i radimo ovakve stvari.
Naposljetku, dokad se kućice mogu posjetiti i ispred MSU-a?
Radimo do Nove godine. A evo i ekskluzivno najavljujem koncert grupe Connect na Novom Adventu u sklopu dočeka 2017. godine. Ovo je pozivnica svima koji ne žele suludo trošiti novac da dođu, ovo je poziv i svim građanima Novog Zagreba da ne propuste dobar provod jer vjerujem da ćemo uz grupu Connect napraviti odličnu atmosferu i da će svi uz Novi Advent sretni i zadovoljni ući u 2017. godinu.