Mnogi od nas ulazak u Novu godinu obilježavaju bocom šampanjca, bacanjem šešira, vatrometom, poljupcima... No doček Nove godine oduvijek je zapravo bio rezerviran za pravu gozbu. Diljem svijeta ljudi slave na različite načine, no tema je ista: podijelite hranu s onima s obitelji i prijateljima kako bi sljedeća godina bila što prosperitetnija.
CNN je izvukao nekoliko neobični novogodišnjih tradicija širom svijeta.
1. Hoppin 'John
Velika novogodišnja tradicija na američkom jugu svakako je Hoppin John, odnosno svinjetina punjena grahom koji simbolizira novčiće te rižom. Često se poslužuje s blitvom ili nekim drugim kuhanim zelenim povrćem, koje simbolizira boju novčanica te kukuruzni kruh koji predstavlja boju zlata. Na američkom jugu smatraju kako ovo jelo donosi sreću u Novoj godini.
2. Dvanaest grozdova
Dok Amerikanci Novu godinu dočekuju na Times Squareu, Španjolci na trgu gledaju emisiju uživo iz Puerta del Sol u Madridu, gdje se okupe ljudi iz zabavne industrije te čekaju da odzvoni Novu godinu. I oni okupljeni na trgu i oni koji show gledaju kod kuće sudjeluju u neobičnoj godišnjoj tradiciji konzumirajući jedno grožđe za svaki otkucaj sata, odnosno 12 grozdova. Ovaj običaj započeo je na prijelazu u 20. stoljeće na području juga Španjolske, od tad se tradicija proširila i na ostale dijelove zemlje.
3. Tamales
Tamales, kukuruzno tijesto punjeno mesom, sirom i drugim ukusnim dodacima, umotano u list banane ili kukuruzne ljuske, tradicionalno je novogodišnje jelo u Meksiku. Tradicija uključuje okupljanje žena koje podijele poslove kako bi svi iz njihove obitelji i prijatelji u ponoć mogli uživati u ovoj deliciji. U novogodišnjoj noći u Meksiku se često poslužuje Menudo juha koja je poznata kao odličan lijek protiv mamurluka. Oni koji žive u velikim meksičkim gradovima ne bi trebali imati puno poteškoća u pronalaženju restorana koji prodaju Menudo juhu i tamales i to za novogodišnju noć. No, gurmani koji žele prave specijalitete trebaju otići u Mexico City, gdje se tamales prodaju na uličnim štandovima čitavog dana.
4. Fritule
Pržene kuglice tijesta, koje mi nazivamo fritulama, tradicionalno su novogodišnje jelo u Nizozemskoj. Prodaju se na uličnim štandovima i tradicionalno se jedu za Novu godinu kao i za vrijeme posebnih slavlja. Punjene su šećerom i grožđicama, a peku se u dubokim fritezama te se potom posipaju šećerom u prahu.
5. Marzipanschwein ili Glücksschwein
Austrija i njezin susjed na sjeveru, Njemačka, poznate su po proslavi Sylvesterabenda, odnosno Silvestrova. Austrijanci tradicionalno piju kuhano crveno vino s cimetom i ostalim začinima, jedu svinjetinu za večeru i ukrase stol malim svinjama od marcipana, zvanima marzipanschwein. Vjeruju da će im svinja donijeti sreću u novoj godini, stoga je nazivaju i Glücksschwein, odnosno svinjama srećonošama koje su napravljene. Bečke pekarnice i slastičarne u ovo su doba godine prepune proizvodima koji nalikuju svinjama. Tako Novu godinu dočekuju i Nijemci. Najimpresivnije izvedbe novogodišnjih praščića sasvim sigurno nudi Julius Meinl koji u svojoj 'svinjskoj' ponudi ima svinjice s tartufima, marcipanom i svim vrstama čokolade.
6. Soba rezanci
U japanskim kućanstvima na Silvestrovo obitelji jedu soba rezance odnosno toshikoshi. Ova tradicija datira iz 17. stoljeća, a dugi rezanci simboliziraju dugovječnost i prosperitet. U nekim obiteljima na dan prije Nove godine konzumiraju se mochi kolači od riže. Slatka, ljepljiva riža oprana, natopljena, parena i potom razvučena u glatku masu. Takva se potom oblikuje u razna peciva te služi kao novogodišnji desert.
7. Kraljevska torta
Tradicija novogodišnjeg kolača je ona koja je obuhvaćena u gotovo svim kulturama. Grci imaju Vasilopite, Francuzi kolač galette des rois, Meksikanci imaju Rosca de Reyes, a Bugari uživaju u banitsi. Većina kolača pojede se u ponoć. U mnogim kulturama kolač sadržava zlatni novčić koji simbolizira prosperitetnu godinu za onog koji ga pronađe.
8. Cotechino con lenticchie
Talijani slave La Festa di San Silvestro često počevši od tradicionalnog jela cotechino con lenticchie, kobasice s lećom, za koje se kaže da donosi sreću (leća predstavlja novac i sreću). U nekim se domovima tradicionalno jede punjeni odojak. Talijani svoj novogodišnji obrok vole završiti chiacchiereom, kuglicama prženog tijesta koje su valjane u medu i šećeru u prahu uz neizbježan prosecco.
9. Ukiseljene haringe
Jedno od omiljenih skandinavskih jela svakako su ukiseljene haringe koje su tradicionalno novogodišnje jelo i u Poljskoj. Ukiseljene haringe zbog svoje srebrne boje predstavljaju godinu prosperiteta i blagodati. Neki je poslužuju s umakom od vrhnja, a drugi vole pojesti s lukom. Poljski način pripreme ovog jela uključuje namakanje haringi u slanoj vodi minimalno 24 sata, a potom ih se stavlja u posudu s lukom, začinima, šećerom i octom.
10. Kransekage
Kransekage, što u doslovnom prijevodu znači torta od vijenca kolač je koji je jedno od tradicionalnih novogodišnjih slastica u Danskoj i Norveškoj. Riječ je o torti od marcipana koja se gradi kroz prstene. Najveći idu na dno, a potom se na njih slažu sve manji i manji prstenovi tvoreći tako strukturu stošca. Osim u novogodišnjoj noći ova je torta karakteristična i za ostale velike proslave u Danskoj i Norveškoj. Ova torta od marcipana često je ukrašena različitim dodacima poput zastavica, krekera i ostalih slastica.
Ako niste za eksperimentiranje savjetujemo da se držite dobrog starog recepta i na Novu godinu pojedete sarmu.