PLODNO TLO ZA FAKE NEWS / Konzervativci su skloniji vjerovanju u laži s interneta, evo i zašto

Kod političkih priča liberali su puno bolje prepoznavali što je stvarno, a što izmišljeno

5.6.2021.
22:12
Shutterstock

Nimalo ne čudi što preferiramo i više vjerujemo stvarima koje potvrđuju naš svjetonazor, nego u stvari koje ga osporavaju. To je osobito važno u današnje doba kada na internetu i društvenim mrežama postoji mnoštvo dezinformacija i lažnih vijesti, piše IFLScience.

Nova studija objavljena u časopisu Science Advances pokazala je i da desničari i ljevičari više vjeruju vijestima koje favoriziraju njihove stavove. Međutim, pritom konzervativci više vjeruju u neistine, ponajviše zato što postoji više viralnih lažnih vijesti koje naginju udesno.

"I liberali i konzervativci obično donose pogrešne prosudbe na temelju onoga što smatraju dobrim. No, konzervativci prolaze lošije jer postoji puno više informacija koje podržavaju njihova stajališta. Zbog toga oni češće zastrane", izjavila je autorica studije Kelly Garrett sa Sveučilišta Ohio.

U istraživanju je sudjelovalo 1204 odraslih Amerikanaca između veljače i srpnja 2019. Tim je svakoga tjedna prikupljao 20 političkih priča, od čega je deset bilo istinito, a deset lažno. Tim je otkrio da među istinitim pričama 65 posto favorizira probleme i kandidate koje preferiraju ljevičari, naprema samo deset posto koje favoriziraju desnicu, dok su ostale neutralne. Kada je riječ o lažnim pričama, 45,8 posto odnosilo se na desničarske teme, a 23,3 na lijeve.

Vjerovali i u bizarne tvrdnje

"Vidjeli smo da viralne političke laži imaju tendenciju donositi korist konzervativcima, dok istinite priče favoriziraju liberale. To konzervativcima otežava izbjegavanje neistina", dodala je Garrett.

Kada se uzme u obzir količina lažnih podataka, konzervativci prolaze malo gore od liberala u razlikovanju činjenica od izmišljotina, a znanstvenici zasad ne mogu objasniti zašto.

Studije pokazuju da su svi ispitanici bili podjednako dobri u otkrivanju laži u vijestima koje su bile označene kao politički neutralne. No, kada se priča smatrala političkom, liberali su puno bolje prepoznavali što je stvarno, a što izmišljeno. Konzervativci su također bili skloniji reći da su sve tvrdnje istinite.

"To je problem zato što su neke tvrdnje bile zaista bizarne. Tu nije uopće trebalo biti propitivanja jesu li istinite ili nisu", zaključila je Garrett.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen