Za obitelj Pocedulić poljoprivreda je posao kojim se bave već petnaestak godina. Kažu kako su s njim počeli, jer su shvatili kako žele jesti povjerene proizvode kojima znaju porijeklo, te kako su isto to željeli omogućiti i sugrađanima.
''Od 2012. prodajemo certificirano bez glutenske prerađevine heljde, prosa, maka i amarantha, a cilj nam je svake godine ponuditi kupcima novi prehrambeni proizvod. Kako živimo u mjestu koje je tradicionalno vezano na proizvodnju heljde, nekako smo se jače usmjerili na njene prehrambene proizvode'', rekla nam je vlasnica Tamara Pocedulić.
U obitelji Pocedulić posebno su ponosni na priznanje od Prehrambenog i Agronomskog fakulteta te Ministarstva poljoprivrede za najinovativniji prehrambeni proizvod - njihove krekere od heljde. Priznanjem su nagrađeni 2020. godine.
''Krekeri od heljde su zapravo jedna zdrava grickalica bez
dodanih aditiva, šećera i soli koju naši kupci konzumiraju između
obroka ili kao lagani obrok'', pojasnila je Tamara.
Osim krekere od heljde, u ponudi imaju hajdinsko brašno, griz,
pahuljice, krekere od heljde, i tjesteninu od heljde u
kojoj nema jaja i glutena.
''Još uvijek najzastupljeniji prehrambeni proizvod od heljde koji prodajemo je zapravo dobra stara domaća hajdinska kaša. Ona je uistinu univerzalna namirnica koju koristimo za spravljanje i slatkih i slanih jela, kao dodatak juhama, salatama ili pak kolačima'', kazala je vlasnica OPG-a.
No vrijedna obitelj Pocedulić nije se zaustavila na samo na prehrambenim proizvodima, kupcima nude i jastuke punjene heljdinim ljuskicama, kako ih vole zvati zvati - Heljdine ljuskače.
''Heljdini ljuskači su anatomski jastuci punjeni heljdinim ljuskicama koje nježno masiraju vratnu kralježnicu, a njihovo preklapanje omogućava prozračnost te odmor bez znojenja. U ponudi su ljuskači sa isključivo pamučnim jastučnicama raznih dezena, a uz svaki ljuskač još gratis dolazi i po jedna jednobojna pamučna jastučnica'', objasnila je Tamara.
Heljdine ljuskače punjene su ljuskicama varaždinske heljde. Tamara nam kaže kako su povratna iskustva korisnika odlična i kako im ljudi kažu kako se napokon osjećaju odmoreno.
''Da upotpunimo svoju priču, 2021.godine, nakon 7 godina pokusa, analiza i nadzora, smo registrirali prvu sortu heljde u Hrvatskoj - varaždinsku heljdu te smo postali njeni službeni uzgajivači i čuvari odnosno, ukoliko netko želi sijati priznatu sortu heljde i ostvariti poticaj, neka nam se javi za nabavku sjemena'', pozvala je vlasnica OPG-a.
Kada je krenula korona, morali su obustaviti svoje odlaske na sajmove na kojima su ostvarivali ljudski kontakt s kupcima i prezentirali im svoje proizvode uživo. No jednako tako, pandemija ih je prisilila da se fokusiraju na online prodaju i oglašavanje društvenim mrežama. Imaju svoju web stranicu i Facebook.
''Prošle godine smo bili u izgradnji našeg centra, volimo reći 3P centra - preradbeno proizvodno prodajnog, ali registrirali smo ove godine i kušaonu, pa smo se unaprijedili na 4 P u što sada ulazi i prezentacijski dio'', kazala je Tamara.
U bližoj budućnosti u planu imaju turističke ture u suradnji s turističkim zajednicama i agencijama kako bi za njihove proizvode čuli i strani turisti.