'UMJETNO SUNCE' POSTAVILO NOVI REKORD / Znanstvenici su ga uspjeli zagrijati na temperaturu višu od pravog Sunca! Ima li straha od eksplozije?

Kineski znanstvenici su pomoću 'umjetnog Sunca' stvorili plazmu, čime su na korak do bezgraničnog izvora energije

2.6.2021.
15:31
Profimedia

Tokamak, kineski stroj za stvaranje umjetnog magnetnog polja s ciljem zadržavanja plazme u fuzijskim reaktorima, srušio je svjetski rekord u duljini trajanja temperature na kojoj se stvara plazma. "Umjetno Sunce", kako ga nazivaju, održavalo je temperaturu od 120 milijuna stupnjeva Celzijevih ravno 101 sekundu. Time je probijen raniji rekord južnokorejskog KSTAR-a koji je držao 100 milijuna stupnjeva svega 20 sekundi.

Cilj je beskonačno dostupna energija

Iako su fuzijski nuklearni reaktori još uvijek uglavnom u sferi početnih istraživanja, uspješno i sve dugotrajnije držanje ovako visokih temperatura dovodi čovječanstvo bliže jedno od znanstveno-tehnoloških ciljeva - stvaranju neograničenog izvora energije.

"Ovo postignuće veliki je napredak, konačni cilj projekta trebao bi biti održavanje stabilne temperature kroz dugo vremensko razdoblje", poručila je Li Miao, direktorica odjela fizike Južnog sveučilišta znanosti i tehnologije iz Shenzhena u izjavi za Global Times.

Proces kao u znanstvenoj fantastici

Postignuće, koje kineski znanstvenici namjeravaju nadmašiti, izvedeno je zagrijavanjem deuterija i tricija unutar magnetskog polja. Time nastaju temperature na kojima se stvara plazma, a one mogu biti i šest puta veće od temperature Sunčeve jezgre. No, za sputavanje plazme potrebno je mnogo energije, koja se stvara kontroliranom nuklearnom fuzijom.

U jednoj se fuziji oslobađa znatno više energije od količine potrebne za pokretanje reaktora, ali nema straha od eksplozije, jer se atomi tricija i deuterija na temperatura većima od 100 milijuna stupnjeva počinju spajati. To spajanje dovodi do otpuštanja velikih količina energije.

Pripreme za novi rekord

Reaktor EAST u pogonu je od 2006. i stvoren je zajedno s prvim kineskim tokamak uređaja zvanim HT-7. Cilj znanstvenika koji rade na njemu jest postići pulsiranje plazme u trajanju od barem 1000 sekundi, odnosno 16 minuta i 40 sekundi.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali