Većina ljudi ima naviku nakon dan, dva baciti osjetljive namirnice poput voća i povrća jer se brzo pokvare. No, uz pravilnu pohranu možete im produžiti rok trajanja, a pri tome ćete i malo rasteretiti vaš novčanik, piše Reader's Digest.
Zelene, lisnate biljke poput peršina, korijandra i bosiljka možete vrlo lako sačuvati. Kako biste produžili njihovu svježinu, odrežite dno stabljike, stavite u čašu vode i preko vrhova stavite plastičnu vrećicu ili plastični omotač. S izuzetkom bosiljka (koji bi trebao biti na sobnoj temperaturi), ovo svježe bilje možete držati u hladnjaku i ono će ostati svježe dva do tri tjedna!
Bobičasto voće nemojte stavljati u frižider dok je vlažno. Pospremite ga neoprano i suho u posudu obloženu papirnatim ručnicima. Tako uskladišteno voće bit će svježe i ukusno pet do sedam dana.
Getty
Gljive čuvajte u papirnatoj vrećici
Kruh možete održati svježim na dva načina. Hrskavi kruh ostavite da stoji nepokriven na sobnoj temperaturi, a kad ga narežete stavite ga u papirnatu vrećicu. Kruh koji ima meku koru držite u hermetički zatvorenoj plastičnoj vrećici i čuvajte na sobnoj temperaturi.
Da bi ostale svježe, banane odvojite jednu od druge te njihove stabljike zamotajte u plastičnu vrećicu ili omot. Tako ćete smanjiti količinu plina etilena, što usporava proces zrenja.
Gljive čuvajte suhe i neoprane u papirnatoj vrećici. Papir omogućava cirkulaciju zraka, a apsorbirat će i svu vlagu koja nastane. Gljive će tako ostati svježe do tjedan dana.
Iako sir nije kvarljiv poput svježih namirnica, po njemu se može razviti plijesan. Kako biste to spriječili, zamotajte ga u masni ili pergamentni papir, a zatim stavite u djelomično zatvorenu plastičnu vrećicu.
Profimedia
U mlijeko dodajte prstohvat soli
Da bi stabljike celera ostale svježe, odvojite ih, operite i osušite, a zatim ih čvrsto umotajte u aluminijsku foliju.
Savršeno zrele rajčice treba držati na kuhinjskom pultu daleko od sunčevog svjetla. Stavite ih stabljikom okrenute prema dolje, no pripazite da ne dodiruju jedna drugu. Prezrele rajčice treba čuvati u hladnjaku.
Ako u mlijeko dodate prstohvat soli, ostat će svježe i do dva tjedna nakon isteka roka trajanja.
Ako krumpire pravilno skladištite na hladnom, suhom i dobro prozračenom mjestu, daleko od luka (koji oslobađa plinove koji ubrzavaju kvarenje krumpira), oni će trajati duže i neće brzo proklijati. Obavezno ih stavite u kartonsku kutiju, papirnatu vrećicu, mrežastu vrećicu ili košaru kako bi mogli disati.