Naklapalo se već jako puno puta o tome koliko iznosi prosjek kada je riječ o veličini muškoga spolovila. Brojke su svaki put bile više ili manje različite, ali nije poznato na kojemu su uzorku muškaraca tada mjerili.

Konačno, stigla je dosta ozbiljna studija, koja bi mogla otkloniti neke dugotrajne zablude o veličini penisa i ublažiti nevolje koje dijele mnogi muškarci širom svijeta. Prema novom istraživanju, prosječna duljina penisa u erekciji iznosi - nešto više od 13 centimetara, piše IFL Science.

Znanstvenici su napravili najveće istraživanje na ovu temu te u obzir uzeli duljinu penisa više od 15.000 ispitanika kako bi pronašli odgovor na ovo pitanje. Istraživanje je provedeno na međunarodnoj razini te se pokazalo da je prosječna veličina penisa 13,12 centimetara u erekciji. U opuštenom stanju prosječan penis ima 9,16 centimetara.

'Abnormalne' veličine su jako rijetke

Što se tiče opsega, pokazalo se da je prosječni obujam opuštenoga spolovila 9,31 centimetara, odnosno 11,66 centimetara onoga u erekciji. Nadalje, utvrđeno je da su muškarci s penisima na ekstremnim krajevima spektra puno rjeđi. Na primjer, samo pet muškaraca na njih 100 ima uspravni penis dulji od 16 centimetara.

U studiji je ispitana i korelacija s drugim tjelesnim značajkama, poput veličine testisa, težine ili veličine stopala, i možda ćete se iznenaditi da nije pronađena nijedna jaka poveznica koja bi dokazala teoriju prema kojoj veličina drugih dijelova tijela može ukazati na veličinu penisa.

Iako nisu uspjeli pronaći značajne dokaze o povezanosti veličine penisa i rase, znanstvenici napominju kako se zaključci ne mogu donijeti, s obzirom na to da je velika većina mjerenja obavljena na - bijelcima.

Ženama je od veličine važnije ovo

"Rezultati bi trebali pomoći velikoj većini muškaraca da shvate kako je veličina njihova penisa - normalna", rekli su britanski istraživači koji su prikupljali i obrađivali podatke za ovo istraživanje. Medical News Today 2018. godine objavio je još neke zanimljive podatke o veličini penisa, ali i o tome koliko muškarci doista razmišljaju o tome.

Tako je jedna studija pokazala da je čak 85 posto žena zadovoljno veličinom penisa svojih partnera, no postotak muškaraca koji su zadovoljni veličinom vlastitoga "alata" puno je manji. Čak 45 posto muškaraca vjeruje da ima mali penis.

Istraživanje objavljeno u Journal of Urology pokazalo je da se tek spolovila manja od četiri centimetra u opuštenom stanju te manja od 7,5 centimetara u erekciji mogu smatrati malim spolovilima. Jedno istraživanje provedeno na 170 žena pokazalo je kako je njima veličina penisa zanemarive važnosti, a obujam penisa važniji im je od duljine.