NAJČAROBNIJE PUTOVANJE GODINE / Mali princ je dobio i svoju izložbu: Postoji li veća i univeralnija priča ikad ispričana? Vjerojatno ne

Image

Izložbu možete pogledati u Rijeci u zgradi Expotrdrvo, a ostaje otvorena od 25.3 do 25.6. 2022.

15.3.2022.
12:37
Play logo

Moramo započeti s ovom rečenicom - Mali princ jedna je doista posebna knjiga. Čitajući ju ne možemo biti baš sigurni je li ju autor namijenio djeci ili odraslima, ili možda odraslima koji nisu zaboravili kako je biti dijete ili baš djeci koja tumače stvari odraslima.

„Danas je Mali princ jedno od najprevođenijih književnih djela, a toj poprilično velikoj brojci prijevoda i edicija u prosincu 2020. pridružio se i RTL objavivši audio knjigu. Početkom iduće godine prvi začetci ideje o izložbi bili su kreirani, a negdje na proljeće započela je konkretnija razrada ideje“, izjavile su voditeljice projekta Zorana Kličković Kanaet i Pavla Miličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Malom princu mnogo se pisalo, brojne i različite interpretacije postoje. Zapravo, svaki čitatelj ima svoju vlastitu interpretaciju i sjećanje na tu knjigu i lika, i upravo u tome leži i ljepota ove knjige, ali i vrlo težak zadatak za onoga tko se odlučiti napraviti bilo kakav oblik uprizorenja.

Image
VRIJEDNE ŽIVOTNE LEKCIJE: /

'Mali princ' slavi 75. rođendan! Prisjetili smo se njegovih izreka koje su nam obilježile djetinjstvo

Image
VRIJEDNE ŽIVOTNE LEKCIJE: /

'Mali princ' slavi 75. rođendan! Prisjetili smo se njegovih izreka koje su nam obilježile djetinjstvo

Izložba za djecu i odrasle

„Cilj je bila izložba koja se postavom odmiče od već standardnih načina prikazivanja Malog princa, a projektni zadatak bio je roman transkodirati u izložbu koja je istovremeno i za djecu i za odrasle. Ono što trebamo naglasiti je da izložbeni projekt nije ekranizacija knjige već njezina interpretacija. Željeli smo prostor izložbe definirati kao prostor putovanja, prostor za istraživanje i sudjelovanje, ne samo promatranje“, izjavili su autori koncepta arhitektica Ida Križaj Leko, dizajneri Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić, te kustosica Morana Matković.

Baš kako priča teče u knjizi, tako i u ovoj jedinstvenoj izložbi svaki posjetitelj kreće na put sa svog planeta, obilazi asteroide na kojima sreće različite likove i u konačnici se „vraća doma“, na svoj planet - Zemlju. Što će sve otkriti ili naučiti na tom putovanju, odlučit će mašta svakog posjetitelja, a to je ujedno i najveća vrijednost, kako knjige „Mali princ“, tako i ovog putovanja kroz magičan svijet inspiriran najvećom pričom ikad ispričanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će biti otvorena za javnost od 25.3.2022. u Rijeci, u zgradi Exportdrvo. Izložba ostaje otvorena do 25.6.2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve medijske upite o izložbi, javite se na sejla.begulic@rtl.hr.

shimmer fallback
shimmer fallback
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo