Istok Hrvatske postaje turistički hit! Pogledajte što vidjeti, kušati i doživjeti u Slavoniji i Baranji

Image

Povežite se s prirodom i doživite ljepote istočne Hrvatske.

23.3.2021.
11:23
VOYO logo

Proljeće je idealno doba godine za otkrivanje novih i zanimljivih mjesta. Temperature su ugodne, dani postaju sve duži, nema napornih gužvi, a priroda se budi u svim svojim mirisima i bojama. Zvuči predivno, zar ne?

Istok Hrvatske ističe se svojom šarenom povijesnom baštinom, bogatom ponudom lokalnih specijaliteta, toplim i ljubaznim domaćinima te veličanstvenom prirodom. U Slavoniju i Baranju se tako lako zaljubiti, a jednom kada posjetite ovaj dio Hrvatske, jako brzo ćete mu se i vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebate li ideju za svoje proljetno putovanje, na pravom ste mjestu jer donosimo popis najpopularnijih ljepota i atrakcija Slavonije i Baranje koji će Vas toliko oduševiti da ćete odmah nakon čitanja krenuti planirati izlet.

Kušajte vrhunski kulen

Image
FOTO: Denis Despot

U Slavoniji sigurno nećete ostati ni gladni ni žedni, a ono što sigurno morate kušati je slavonski kulen. Ova suhomesnata delicija izrađuje se od mješavine usitnjenog mesa svinje i začina, a dobivenom smjesom puni se svinjsko slijepo crijevo koje se potom suši na dimu. Sušenje traje oko devedeset dana. Nakon dimljenja ostavlja se u pušnici ili sprema na tavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulen je na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske zbog iznimne važnosti za panonsku Hrvatsku, za Slavoniju, Baranju i Srijem. On je dio, ne samo gastronomske, već i povijesne i kulturne baštine istočne Hrvatske. Najveća manifestacija posvećena kulenu je kulinijada u Jagodnjaku, koja se održava svake godine na Spasovo, blagdan u julijanskom kalendaru.

Ne propustite najfinije rakije

Rakija je popularno piće koje se ispija u posebnim prigodama i uz dobar zalogaj. Iako nije isključivo hrvatsko nacionalno piće, u samoj Hrvatskoj najraširenija je upravo u Slavoniji i Baranji.

Za razliku od nekih drugih žestokih alkoholnih pića koja se proizvode od žitarica, rakija se proizvodi destilacijom fermentiranog voća. Šljivovica, višnjevača, malinovac, medica, orahovača, rakija od dunje ili kajsije, teško je odlučiti koja nam je omiljena.

U rakiju se mogu stavljati i dodaci, pa tako imamo rakije s višnjama, orasima, medom ili travama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim tradicionalne proizvodnje za vlastite potrebe u kućnoj radinosti, u posljednje vrijeme ima sve više proizvođača koji svoje rakije plasiraju na tržište. Đanić, Pavičić, Jedna, Bijeli Gusak i UPRIV najznačajniji su komercijalni proizvođači rakije u Slavoniji i Baranji.

Riblji specijaliteti iz sjajnih lokalnih restorana

Image
FOTO: Efekt Media

Gastro ponuda istoka Hrvatske ne bi bila potpuna bez slatkovodne ribe. Prva asocijacija na jela od riječne ribe je zasigurno fiš-paprikaš, no to nikako nije jedini izbor. Šarana na rašljama i perkelt od soma morate probati, dok dimljena riječna riba, riblja kobasica i riba na talandari možda nisu toliko sveprisutne, ali plijene pažnju pravih gurmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikoj većini restorana koji njeguju tradicijsku kuhinju možete kušati fiš-paprikaš ili ostala riblja jela, a odluku gdje je on najbolji, prepuštamo Vama!

Posjetite državnu ergelu u Đakovu

Image
FOTO: Denis Despot

Ergela Đakovo svrstava se među najstarije ergele u Europi sa svojom višestoljetnom tradicijom. Konji lipicanske pasmine počinju se uzgajati početkom 19. stoljeća, a osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija se kvaliteta potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Osim svoje osnovne djelatnosti očuvanja genetskog potencijala lipicanske pasmine, vrlo veliki značaj ima turistička djelatnost ergele koja je radi svoje atraktivnosti postala nezaobilazno odredište turističkih posjeta Đakovu, Slavoniji, ali i Hrvatskoj.

Prošećite dvorcem Prandau Normann u Valpovu

Dvorac Prandau Normann jedan je od najznačajnijih dvoraca u kontinentalnoj Hrvatskoj. Današnji barokni oblik nastao je početkom 18. stoljeća pregradnjom i dogradnjom stare srednjovjekovne utvrde. Dvorac ima palaču i dva krila, koja su povezana kulom i kapelom i zatvaraju trokutasto dvorište te predstavlja jedinstven kompleks u profanoj arhitekturi Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim uživanja u arhitekturi, svakako obiđite i prekrasni perivoj uz dvorac bogat biljnim vrstama.

Posjetite Park prirode Kopački rit

Image
FOTO: Vjeran Vidaković

Kopački rit je jedan od najvećih i najvažnijih očuvanih europskih močvarnih prostora. Prostire se na 231 četvornom kilometru s posebnim zoološkim rezervatom površine oko 70 četvornih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopački rit je močvarni dom više od 2300 bioloških vrsta, posebno ptica (140 vrsta), nikad jednakog izgleda. On je također i najveće rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju.

Park prirode Kopački rit utemeljen je 1976. godine i najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj.

Također je uvršten na listu ornitološki značajnih područja – IBA (Important Bird Area), a 2012. godine UNESCO je proglasio prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav, a Kopački rit je njegov iznimno vrijedan dio.

Tradicija u Šokačkoj kući u Topolju

Šokačka kuća u Topolju naziv je izvornog gospodarstva u srcu baranjskog podunavskog sela Topolja u kojem se materijalna i duhovna kultura domaćeg šokačkog stanovništva prikazuje in situ, odnosno na mjestu gdje je i nastala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je osmislilo Društvo prijatelja baranjskih starina „Ižip“ sa željom da se očuva duhovna i materijalna tradicijska baština ovog kraja. Ako Vas zanima kakav je bio život jedne ižipske obitelji u prvoj polovini dvadesetog stoljeća, onda uđite u njihovu kuću gdje su se večerima okupljali oko banka nakon napornog dnevnog rada, osluhnite šuštanje trske na tavanu staje ili sjednite pod drvo jabuke.

Danas ovi prostori pričaju tu, ne tako davnu priču – i ne samo oni: stariji članovi Udruge taj život su sami proživjeli, kao baka Manda Kovačev koja je ovdje živjela do svoje devete godine i čiji su dani djetinjstva u ovom gospodarstvu i njezine priče i sjećanja ključni elementi rekonstrukcije života i običaja nestalih u posljednjih pola stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetite Zmajevac, vinsku prijestolnicu Baranje

Image
FOTO: Nenad Milić

Baranja je poznata po vrhunskim vinskim kreacijama, a na Banskom brdu postoji čak osam vinskih cesta, od čega najviše vinotočja ima upravo u Zmajevcu.

Ovdje možete opušteno istražiti vinske ceste i zaviriti u podrume lokalnih proizvođača koji se penju obroncima Banskog brda. Osim dobrog gutljaja, u Zmajevcu ćete pronaći i kompletiranu gastro ponudu lokalnih specijaliteta. Restoran vinarije Josić jedan je od najpoznatijih restorana istočne Hrvatske i većini ljudi iz ostatka Hrvatske prva asocijacija na Zmajevac i Baranju. Odlikuje ga dobra hrana i odlično osmišljen koncept uređenja interijera i dizajna etiketa koji je rezultirao ugodnom, toplom, i domaćinskom atmosferom.

Najraširenija sorta vina je graševina. Krepka, pitka i osvježavajuća, polazna je točka svakog wine tastinga. Zatim vina sauvignon i chardonnay, rose i moćni merlot te cabernet sauvignon. Teško je izdvojiti najbolju sortu jer sve podjednako dobro uspijevaju pa sigurno nećete pogriješiti pri odabiru.

Prošećite osječkom promenadom i pješačkim mostom

Arhitekt i urbanist Radovan Miščević osmislio je i realizirao jedinstveni urbanistički model rijeke u gradu umjesto grada na rijeci. Osijek uistinu živi uz rijeku Dravu. Ako pogledate na geografsku kartu, grad ima specifičan izdužen oblik uz rijeku Dravu (više od deset kilometara), a udaljenost od Drave do osječke južne obilaznice je svega oko tri kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz rijeku Dravu u Osijeku pruža se najljepša i najatraktivnija riječna šetnica u Hrvatskoj – Promenada. Na Promenadi se nalazi i pješački most koji spaja lijevu i desnu obalu Drave, odnosno Slavoniju i Baranju. Ovaj most stoji na mjestu gdje je nekoć bio most Sulejmana Veličanstvenog koji je preko baranjskih močvara povezivao Dardu s Osijekom.

Provozajte se biciklom

Image
FOTO: Efekt Media

Tajni turistički adut istoka Hrvatske su definitivno odlično razvijene biciklističke staze i rute. Jedna od popularnijih je biciklistička staza koja povezuje Osijek i Sombor, odnosno Slavoniju i Bačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panonski put mira (Via pacis pannoniae) ide od Osijeka prema Bilju do vrata Kopačkoga rita – Kopačeva, a potom prolazi pustarama Podunavlje (gdje je smješten beljski restoran Kormoran), Kozjak, Sokolovac i Mirkovac. Nakon pustara put ide do sela Suze, koje se nalazi u podnožju Banskog brda. Od Suze preko Zmajevca – vinske prijestolnice Baranje, Panonski put mira vodi k Batini, a nakon prelaska državne granice prema Somboru.

Postoji i alternativna ruta koja je nešto zahtjevnija, ali zato i atraktivnija. Kompleksi stoljetnih šuma, poplavne livade koje izgled mijenjaju sukladno vodostaju Dunava, rijetki i zaštićeni primjerci ptica su dovoljni razlozi da zaljubljenici u aktivan odmor upoznaju ljepote Slavonije i Baranje na dva kotača.

Destinacija je dio projekta "Safe stay in Croatia" Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom TZ Osječko-baranjske županije prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Image

Image
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo