'ISPISALI SMO POVIJEST!' / Američka sonda uspješno dotaknula asteroid. A sve se događalo čak 330 milijuna kilometara daleko u svemiru...

Image
Foto: Profimedia

Operacija je uspješno obavljena na udaljenosti od čak 330 milijuna kilometara od Zemlje

21.10.2020.
7:36
Profimedia
Play logo

Četiri godine nakon lansiranja, američka sonda Osiris-Rex uspjela je u utorak doći u kontakt s asteroidom Bennuom, u pokušaju da skupi nekoliko desetaka grama prašine, objavila je NASA.

Operacija u trajanju od 16 sekundi zahtijevala je visoku preciznost , a uspješno je obavljena na udaljenosti od čak 330 milijuna kilometara od Zemlje. Slike uzoraka s asteroida će stići na Zemlju u srijedu navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je prošlo savršeno. Ispisali smo povijest večeras", kazao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Lauretta.

shimmer fallback
shimmer fallback

JAPANSKA SVEMIRSKA SONDA SLETJELA NA ASTEROID: U potrazi su za tragovima o podrijetlu života

Image
JAPANSKA SVEMIRSKA SONDA SLETJELA NA ASTEROID: /

U potrazi su za tragovima o podrijetlu života

Dvije godine kružila oko asteroida

Play logo

Sonda će poslati slike operacije i mnoštvo podataka o asteroidu. Sonda duga šest metara, kružila je oko Bennua od kraja 2018. godine kako bi se pripremio za ovu vrlo složenu operaciju, koju je izveo robot uz upute koje su mu poslali inženjeri iz NASA-e i Lockheeda Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine Japan uspio sa svojom sondom Hayabusa2 prikupiti malu količinu prašine s drugog asteroida, Ryugua, i na putu je natrag, a povratak zakazan za prosinac. S Osiris-Rexom NASA želi prikupiti više fragmenata, najmanje 60 grama, za koje se nada da će otkriti izvorne sastojke Sunčevog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo