Šampinjoni su jedna od najpopularnijih jestivih gljiva koje se koriste u mnogim kulinarskim jelima. Međutim, ponekad možemo primijetiti da šampinjoni postaju crni iznutra, što može zabrinuti mnoge ljubitelje ovih ukusnih gljiva. Zašto šampinjoni pocrne iznutra?
Crne mrlje koje se pojavljuju na šampinjonima iznutra obično su rezultat oksidacije. Kada se gljive izrežu ili ozlijede, stanice gljive dolaze u kontakt s kisikom iz zraka. Taj proces oksidacije uzrokuje da stanice potamne i rezultira crnim mrljama na unutarnjim dijelovima šampinjona. Smiju li se jesti šampinjoni koji pocrne iznutra?
Šampinjoni koji postanu crni iznutra sigurni su za konzumaciju. Crne mrlje na unutrašnjosti šampinjona uglavnom su posljedica oksidacije i nisu znak da su gljive pokvarene ili otrovne. Unatoč promjeni boje, šampinjoni su i dalje jestivi i ne predstavljaju prijetnju po zdravlje. Ukoliko želite izbjeći promjenu boje šampinjona, pokušajte nježno rukovati šampinjonima kako biste smanjili oštećenje njihove unutrašnjosti i tako spriječili tamnjenje.