Kada je u pitanju čuvanje hrane, zamrzivač je jedan od najvrjednijih alata. Smrznuta mrkva obično može izdržati do 12 mjeseci u zamrzivaču. Procesom zamrzavanja mrkve, mrkva ne gubi svoja svojstva te ju možete iskoristiti kao i inače. Smrznutu mrkvu najbolje je koristiti u juhama, varivima i drugim toplim jelima.
Za zamrzavanje mrkve najprije je potrebno oprati mrkve. Mrkve za zamrzavanje nije potrebno guliti jer u korici se nalazi mnoštvo hranjivih tvari i vitamina. Zatim mrkve narežite na ploške debljine oko centimetar. Proces zamrzavanja mrkve biti će uspješniji ako mrkve blanširate prije zamrzavanja. To se radi na način da kriške mrkve stavite u kipuću vodu da se kuhaju nekoliko minuta. Nakon toga, mrkve izvadite šupljikavom žlicom i premjestite u posudu s ledenom vodom i ostavite 5 minuta da zaustavite proces kuhanja mrkve.
Zatim je potrebno mrkvu ocijediti i stavite ju u jedan sloj na obložen pleh. Prebacite mrkve u zamrzivač na sat ili dva dok se ne smrznu. To je poznato kao brzo zamrzavanje i pomaže osigurati da se mrkve ne lijepe. Nakon što su mrkve zamrznute, izvadite ih iz zamrzivača i premjestite u vrećice za daljnje zamrzavanje. Ovaj način za zamrzavanje mrkve držati će mrkve nepokvarene i do godinu dana.