Posni sir je svježi obrani sir sa najmanje 18% suhe tvari i najviše 1% mliječne masti u suhoj materiji sira. Proizveden je od posebno odabranog obranog mlijeka.
Proizvodnja ovog sira se sistematski kontrolira i svaka faza proizvodnje je pod kontrolom stručnjaka. Ovaj izuzetan proizvod naziva se još i "manekenom među sirevima", jer njegova mala kalorijska vrijednost i veoma nizak sadržaj masnoće su idealna kombinacija za sve koji vode računa o svom zdravlju i svojoj tjelesnoj težini. Izbalansirani odnos kalcija, fosfora, kalija, magnezija i bjelančevina, povoljno djeluje na rast, razvoj i zadovoljenje potreba organizma. Ali ipak što konzumirati kao zamjenu za posni sir kada on dosadi?
Zamjena za posni sir s većim udjelom masti:
- Ispareno punomasno mlijeko
- Obično mlijeko
- Sladoled
- Šlag
- Kiselo vrhnje
- Krem sir
- Sir ( chadder, švicarski)
- Američki sir
- Običan svježi sir
- Mozzarela
- Riccota
- Vrhnje za kavu
Zamjena za posni sir s manjim udjelom masti:
- Ispareno mlijeko bez masnoće (obrano) ili sa smanjenom masnoćom (2%)
- Mlijeko s niskim udjelom masti (1%), smanjenim udjelom masti (2%) ili bez masnoće (obrano)
- Sorbet, šerbet, nemasni ili nemasni smrznuti jogurt ili sladoled
- Imitacija šlaga (napravljeno od [nemasnog] mlijeka bez masti)
- Obični nemasni jogurt
- "lagani" krem sir ili krem sir bez masti
- Reducirani kalorijski sir, niskokalorični topljeni sirevi itd.
- Američki sir bez masnoća
- Svježi sir sa smanjenim udjelom masti
- Mozzarela sir niske vlažnosti
- Mlijeko s niskim udjelom masti ili suho mlijeko u prahu bez masti