Kiseli kupus je superhrana koju naša crijeva obožavaju. Šećere i škrob u kupusu bakterije tijekom procesa fermentacije pretvaraju u mliječnu kiselinu. Ono što rezultira, je proliferacija bakterija koje su izuzetno korisne za naš probavni sustav. Stoga je potrebno poznavati začine za kiseli kupus kako biste sačuvali sve korisne bakterije.
Začini za kiseli kupus su:
- 1 zeleni kupus veličine
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žlica soli
- 1 žlica crnog papra u zrnu
- 1 žlica sjemenki korijandera
- 1 žlica sjemenki kumina
- 2 žličice sjemena komorača
- 1 žličica paprike
- 1 žličica kurkume u prahu
Kada ste skupili sve začine za kiseli kupus, vrijeme je za pripremu kiselog kupusa. Prvo što trebate učiniti kada želite pripremiti kiseli kupus je oprati pa sitno nasjeckati kupus i luk. U velikoj zdjeli pomiješajte povrće sa soli i začinima. Izlupajte ih drvenom kuhačom da puste sav sok. Prebacite u steriliziranu staklenu teglu od 2 litre. Ostavite razmak od 2 cm na vrhu, jer će se povrće proširiti dok fermentira.
Zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje tri dana da započne početni proces fermentacije. Nakon toga, što dulje ostavite, okus će biti bolji i zreliji. Kada ste dodali sve začine za kiseli kupus, pokušajte fermentirati kupus 2 do 3 tjedna. Kiseli kupus čuvajte u hladnjaku kada postignete željeni okus i kako biste usporili proces fermentacije.