Različite vrste krastavaca danas se pojavljuju u trgovinama i vrtovima više nego ikad. Postoji niz uobičajenih sorti krastavaca s kojima se možete susresti, ali ove tri vrste krastavaca su najbolje za osvježavajuću ljetnu salatu od krastavaca.
Prva vrsta krastavaca je armenski krastavac. Armenski krastavci su dugi, tanki i blago prošarani tamnijim i svjetlijim nijansama svijetlozelene ili žućkastozelene. Oni su divno hrskavi i ukusni kada se jednostavno narežu i jedu sirovi. Ovi krastavci imaju vrlo mekane sjemenke i tanku kožu.
Još jedna vrsta krastavaca su engleski krastavci. Engleski krastavci nazivaju se još i i krastavci bez sjemenki. Ova sorta je dugačka i tanka s tamnozelenom kožom. U supermarketima ćete ovu vrstu krastavaca često pronaći zamotanu u plastiku, ali na tržnicama možete pronaći svježe engleske krastavce bez omota.
Posljednja vrsta krastavaca koja dodaje izvrstan okus salatama je kriby krastavac. Kirby krastavci su obično niski i uvijek su kvrgavi. Imaju raspon boje kože od žute do tamno zelene. Kirbyji su izvrsno hrskavi za jelo sirovi, ali dovoljno ukusni da budu savršeni i za kiseljenje. Ponekad se čak prodaju pod nazivom krastavci za kiseljenje. Ove tri vrste krastavaca čine najukusnije ljetne salate.