Sastojci
- litra crnog ili bijelog vina
- limun ili naranča ili klementina
- 3 žlice šećera
- 2 štapića cimeta
- 2 zvjezdice anisa
- 10-ak klinčića
- pola mahune vanilije
- nekoliko kriškica đumbira (želite li pikantniji napitak)
- 2 decilitra vode
Postupak
Vino ulijte u lonac u kojem ćete ga kuhati te mu dodajte čašu vode, zvjezdicu ili dvije anisa, štapiće cimeta, klinčiće, šećer i četvrtinu mahune vanilije (tupom stranom noža iz nje istisnite jezgru pa umješajte u napitak).
Potrudite se da nabavite nešpricane agrume kako bi i koricu naribati u napitak (može i sušena korica naranče/limuna).
Izrežite nekoliko kriški voća i iscjedite sok od jedne naranče (limuna ili klementine) pa ga procijedite (kako ne bi po napitku plivali komadići pulpe). Sok i kriške voća dodajte vinu, kuhajte do vrenja pa maknite s vatre.
Servirajte u prozirnim šalicama za čaj, kako bi do izražaja došla boja vina, te svaku šalicu ukrasite kriškom naranče koju ćete zarezati i nataknuti na rub čaše.
Uz kuhano vino možete poslužiti cimet rolice ili cantuccine (tvrde talijanske keksiće) za koje ćemo uskoro objaviti recept.