Prehrana vegetarijanaca se bazira na biljnoj hrani, a neki se mogu odlučiti i za konzumiranje mliječnih proizvoda i jaja, dok vegani izbjegavaju svu hranu životinjskog podrijetla. Za svečani ručak za vegetarijance, jedna od popularnih opcija je pečena bundeva s umakom od gljiva.
Sastojci za svečani ručak za vegetarijance su:
- 1 kg bundeve
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 šalica pilećeg temeljca
- 1 šalica bijelog vina
- 2 žlice brašna
- 2 šalice gljiva, nasjeckanih na manje komade
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslaca
Kada pripremate svečani ručak za vegetarijance najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Bundevu ogulite i izrežite na kockice. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, sol, papar, korijander i cimet. Premažite bundevu pripremljenom smjesom te pecite u pećnici oko 40 minuta ili dok ne postane mekana.
Dok se bundeva peče, pripremite umak od gljiva. U tavi rastopite maslac te dodajte češnjak i gljive. Dinstajte dok gljive ne omekšaju. Dodajte pileći temeljac i bijelo vino te miješajte dok se tekućina ne reducira. Brašno pomiješajte s malo vode i dodajte u preostalu tekućinu u tavi. Miješajte dok se ne zgusne u umak. Svečani ručak za vegetarijance već je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!