Veganska prehrana je način prehrane koji se temelji na biljnim namirnicama, bez upotrebe bilo koje hrane životinjskog podrijetla. To uključuje meso, mliječne proizvode, jaja, med i drugo. Veganska prehrana je postala sve popularnija zbog svojih brojnih zdravstvenih i ekoloških prednosti. Sushi je japansko jelo koje se tradicionalno priprema s sirovom ribom, ali postoje veganske varijante koje koriste razne biljne sastojke.
Sastojci potrebni da se pripremi veganski sushi su:
- 400g riže za sushi
- 750ml vode
- 50ml rižinog octa
- 25g šećera
- 1 žličica soli
- 1 mala mrkva, narezana na tanke trake
- 1 mali krastavac, narezan na tanke trake
- 1/2 avokada, narezan na tanke trake
- 4 listova nori alge
Kada pripremate veganski sushi najprije u posudu stavite rižu i dodajte vodu. Kuhajte dok ne zavrije, a zatim smanjite vatru na najnižu moguću razinu i pokrijte posudu. Kuhajte oko 18-20 minuta ili dok se voda ne apsorbira. U međuvremenu, kombinirajte rižin ocat, šećer i sol u maloj zdjelici i zagrijte na štednjaku dok se šećer i sol ne rastope. Kada je riža kuhana, dodajte smjesu octa, šećera i soli u rižu i dobro promiješajte.
Na radnu površinu stavite list nori alge s glatkim dijelom prema dolje. Ravnomjerno rasporedite rižu na nori listu, ostavljajući malo prostora na vrhu. Na vrh riže stavite trake mrkve, krastavca i avokada. Pomoću alge pažljivo uvijte sushi u rolnicu i pritisnite lagano da se sastojci drže zajedno. Ponovite postupak za ostale listove nori alge i sastojke. Prije posluživanja, rolice sushija narežite na manje komade. Veganski sushi već je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!