Kako pripremiti domaće varivo od grahorica?
Grahorica poboljšava zdravlje crijeva, pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi, posebno zato što se apsorpcija grahorice odvija sporije. Varivo od grahorica zadržava sve zdravstvene dobrobiti grahorice.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo od grahorica su:
250 grama sušene grahorice
4 režnja češnjaka, dva cijela, a dva sitno nasjeckana
list lovora
sol i papar, po ukusu
grančica ružmarina
200-250 grama rajčice iz konzerve, sitno nasjeckane
maslinovo ulje
Varivo od grahorica priprema:
Prvo što trebate učiniti kada pripremate varivo od grahorica je namakanje grahorica. Namočite grahorice preko noći. Ocijedite ih i stavite u veliki lonac s vodom da ih prekrije, zajedno s prstohvatom soli i listom lovora.
Pirjajte varivo od grahorica dok ne omekša. U drugoj tavi lagano pirjajte češnjak i ružmarin minutu ili dvije, dok češnjak ne postane zlatne boje. Dodajte nasjeckanu rajčicu i pustite da se kuha oko 5 minuta, dok se malo ne zgusne. Uklonite češnjak i začinsko bilje. Kuhane grahorice ocijedite i dodajte u lonac, dobro promiješajte. Pustite da se grahorice krčkaju nekoliko minuta kako bi prožele okus temeljca od rajčice. Dodajte punu kutlaču likera iz lonca, dovoljno da prekrije, obilno začinite solju i paprom i nastavite pirjati još 10-15 minuta, miješajući s vremena na vrijeme. Kušajte i dodatno začinite po ukusu.
Varivo od grahorica već je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!