Umaci su važan sastojak u kulinarstvu jer dodaju razne arome i teksture jelima. Umaci mogu biti slatki, kiseli, začinjeni i kremasti. Za pečeno pile, umak može biti jednostavan i klasičan, poput umaka od pileće juhe. Za jednostavan umak za pečeno pile potrebno je:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 šalica pileće juhe
- 1/2 šalice mlijeka
- sol i papar po ukusu
Kada pripremate ovaj recept za umak za pečeno pile najprije zagrijte maslac u tavi na srednjoj vatri i dodajte brašno. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte pileću juhu i mlijeko u smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte sol i papar po ukusu. Umak poslužite uz pečeno pile. Izvrsna stvar u vezi ovog recepta za umak za pečeno pile je što možete dodati još neke sastojke koje volite kako bi vam umak bio još ukusniji. Dobar tek!