Kuharica / Umak od šljiva - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Kineski umak od šljiva ima glatki slatko-kiselkasti okus prožet tradicionalnim kineskim začinima. Saznajte kako pripremiti originalni kineski umak od šljiva.

20.3.2022.
15:55
Pixabay
VOYO logo

Vjeruje se da su Kinezi prvi počeli uzgajati šljive i da šljive imaju važno mjesto u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Stoga je kineski umak od šljiva jedan od najbogatijih umaka s obzirom na okus i teksturu.

Sastojci potrebni za pripremu kineskog umaka od šljiva su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kilogram šljiva
  • 1/2 šalice naranče
  • 1/2 šalice žutog luka
  • 1/2 šalice jabučnog octa
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice soja umaka
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice naribanog svježeg đumbira
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1 komad cimeta
  • 2 cijela zvjezdasta anisa
  • 4 cijela klinčića
  • 1/2 žličice sečuanskog papra u zrnu
  • 1/4 žličice cijelih sjemenki komorača

Umak od šljiva priprema:

Za pripreme kineskog umaka od šljiva najprije sve sastojke osim mješavine začina stavite u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte nepoklopljeno  30 minuta. Nakon 30 minuta umak od šljiva prebacite u blender da se umak sjedini do glatke smjese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim stavite cijele začine u malu suhu tavu i pržite na srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Pustite da se začini ohlade, a zatim cijele začine stavite u komad gaze zavezan koncem ili u vrećicu za čaj. Stavite paket začina u lonac s umakom od šljiva i nastavite pirjati nepoklopljeno 25-45 minuta dok se umak ne zgusne do željene gustoće.

Umak od šljiva je gotov i možete ga poslužiti uz mesno ili riblje jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo