Vjeruje se da su Kinezi prvi počeli uzgajati šljive i da šljive imaju važno mjesto u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Stoga je kineski umak od šljiva jedan od najbogatijih umaka s obzirom na okus i teksturu.
Sastojci potrebni za pripremu kineskog umaka od šljiva su:
- 1 kilogram šljiva
- 1/2 šalice naranče
- 1/2 šalice žutog luka
- 1/2 šalice jabučnog octa
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice soja umaka
- 2 žlice meda
- 2 žlice naribanog svježeg đumbira
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1 komad cimeta
- 2 cijela zvjezdasta anisa
- 4 cijela klinčića
- 1/2 žličice sečuanskog papra u zrnu
- 1/4 žličice cijelih sjemenki komorača
Umak od šljiva priprema:
Za pripreme kineskog umaka od šljiva najprije sve sastojke osim mješavine začina stavite u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte nepoklopljeno 30 minuta. Nakon 30 minuta umak od šljiva prebacite u blender da se umak sjedini do glatke smjese.
Zatim stavite cijele začine u malu suhu tavu i pržite na srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Pustite da se začini ohlade, a zatim cijele začine stavite u komad gaze zavezan koncem ili u vrećicu za čaj. Stavite paket začina u lonac s umakom od šljiva i nastavite pirjati nepoklopljeno 25-45 minuta dok se umak ne zgusne do željene gustoće.
Umak od šljiva je gotov i možete ga poslužiti uz mesno ili riblje jelo.