Umak od jogurta i kiselih krastavaca - recept i priprema
Jogurt je mliječni proizvod dobiven fermentacijom mlijeka kulturama mliječnih bakterija. Jogurt se može koristiti na različite načine u prehrani, od doručka s voćem, preko smoothieja, do umaka za razna jela, poput umaka od jogurta i kiselih krastavaca.
Za umak od jogurta i kiselih krastavaca potrebni su sljedeći sastojci:
200 g jogurta
50 g kiselog vrhnja
2 kisela krastavca
1 češanj češnjaka
Sol i papar
Kada pripremate umak od jogurta i kiselih krastavaca najprije ogulite i sitno nasjeckajte kisele krastavce. Češnjak također ogulite i nasjeckajte. U posudi pomiješajte jogurt i kiselo vrhnje. Dodajte nasjeckane kisele krastavce i češnjak. Sve dobro promiješajte te začinite solju i paprom prema želji. Umak od jogurta i kiselih krastavaca već je gotov i spreman za posluživanje uz jelo po želji. Ovaj umak od jogurta i kiselih krastavaca je zdraviji izbor od većine komercijalnih umaka jer sadrži manje šećera i aditiva, a dodatni okus i osvježenje daju kiseli krastavci.