Umaci od gljiva su ukusni i svestrani dodatak raznim jelima, bilo da su to tjestenine, riža, meso ili povrće. Umak od gljiva možete napraviti i od konzerviranih gljiva, a priprema je jednostavna. Sastojci za umak od gljiva iz konzerve su:
- 400 g gljiva iz konzerve
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica brašna
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 šalica pilećeg temeljca ili vode
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
- Sol i papar po ukusu
Kada pripremate umak od gljiva iz konzerve najprije u velikoj tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, i pirjajte oko 2-3 minute dok luk ne postane staklast. Dodajte gljive iz konzerve i pržite 5-7 minuta dok ne poprime smeđu boju. Dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini s maslacem i povrćem. Kuhajte oko 1-2 minute dok brašno ne poprimi zlatno smeđu boju. Dodajte pileći temeljac ili vodu, i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Kuhajte na srednje jakoj vatri 5-7 minuta dok se umak ne zgusne. Umak stavite u blender i miksajte dok ne postane glatko. Vratite umak od gljiva iz konzerve u tavu, dodajte vrhnje za kuhanje, i miješajte dok se sve ne sjedini. Kuhajte još nekoliko minuta. Umak od gljiva iz konzerve već je gotov. Posolite i popaprite umak po ukusu i poslužite. Dobar tek!