Umak od gljiva može poslužiti kao dodatak brojnim jelima. Priprema je jednostavna, a umak je vrlo ukusan i upotpunit će svako vaše jelo.
Za pripremu umaka od gljiva potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 20 dkg sušenih vrganja
- 35 dkg šampinjona
- 2 češnja češnjaka
- 1,5 dcl bijelog vina
- maslinovo ulje
- žlica majčine dušice
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
Umak od gljiva priprema:
Vrganje stavie u vodu kako bi se namočili. Nakon toga ih narežite.
Na maslinovom ulju pržite luk, češnjak, majčinu dušicu. Sve malo posolite i pirjajte na laganoj vatri. Zatim dodajte vrganje i pirjajte još dvije minute. Nakon toga ulijte bijelo vino i ostavite neka se na pola reducira.
Dodajte šampinjone i izmiješajte. Začinite sa soli i paprom. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte dok umak ne postane gust.
Umak od gljiva je gotov i možete ga serivirati kao dodatak jelima.