U kineskoj kuhinji postoji mnogo aromatičnih okusa zahvaljujući bogatim začinima i umacima koji se koriste u većini jela. Ovi umaci za kineska jela donose dodatnu aromu u kinesku kuhinju.
U popisu koji su najbolji umaci za kineska jela ne smije se izostaviti sojin umak. Sveprisutan u kineskoj kuhinji, sojin umak se koristi u marinadama, umacima, kao umak i još mnogo toga. Svijetli umak od soje (koji se naziva i tanak soja umak) je svjetliji i slaniji, dok tamni soja umak ima tamniju boju i bogatiji okus.
Sljedeći na listi najboljih umaka za kineska jela je hoisin umak. Ovaj gusti, tamnosmeđi umak poznat je po svom oštrom, blago slatkom okusu uz samo malo ljutine. Hoisin umak se koristi u umacima, za mariniranje mesa, posebno svinjetine, te kao umak.
I za kraj ove liste koji su najpopularniji umaci za kineska jela donosimo rižino vino. Neizostavno u kineskoj kuhinji, rižino vino koristi se kao sredstvo za omekšavanje u marinadama, za dodavanje okusa umacima i mnogim jelima. Na sreću, kvalitetno rižino vino postaje sve dostupnije.
Ovi umaci za kineska jela donose dodatnu aromu i čar sve prisutnijoj kineskoj kuhinji.