Ovaj recept za pirjanu piletinu s mrkvom i krumpirom spaja pečene pileće batake i mekano povrće u jednom jelu koje čini jednostavnu i hranjivu večeru. Kompletan obrok s proteinima, škrobom i povrćem priprema se u jednom loncu, što znači da nema puno nereda nakon večere.
Sastojci za piletinu s mrkvom su:
- 4 pileća batka
- sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 4 zlatna krumpira, izrezana na komade od 5 cm
- 6 mrkvi, oguljenih i narezanih na ploške
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žlica višenamjenskog brašna
- 350 ml pilećeg temeljca
- 60 ml bijelog vina
- 2 žličice mljevenog svježeg timijana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Kada pripremate piletinu s mrkvom najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Piletinu obilno začinite solju i paprom. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte piletinu i pecite dok ne porumeni, oko 4-6 minuta sa svake strane. Prebacite piletinu na tanjur. Dodajte luk u tavu i promiješajte. Dodajte krumpir i mrkvu. Pospite luk i mrkvu soli i paprom i pirjajte dok povrće ne počne smeđiti, oko 5 minuta. Dodajte brašno i promiješajte. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok vino ne ispari.
Dodajte pileći temeljac i dimljenu papriku. Vratite piletinu u tavu i pustite da prokuha. Pokrijte posudu, stavite u pećnicu i pecite 40 minuta, odnosno dok se piletina i povrće ne ispeku. Umiješajte majčinu dušicu, kušajte i prilagodite začine. Pospite nasjeckanim peršinom, pa poslužite. Dobar tek!