Tzatziki umak je popularni umak iz grčke kuhinje koji se obično služi kao prilog jelima poput pita, mesa ili povrća. Ovaj osvježavajući umak sastoji se od jogurta, ribanog krastavca, svježeg češnjaka, maslinovog ulja i svježeg bilja poput mente i peršina. Svojim jedinstvenim okusom i aromom, tzatziki umak je jednostavan za pripremu, a idealan je za ljetne večere na otvorenom.
Sastojci za tzatziki umak su:
- 1 krastavac, oguljen i riban
- 2 šalice grčkog jogurta
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 2 žlice svježe mente, sitno nasjeckane
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Kada pripremate domaći tzatziki umak najprije u velikoj zdjeli pomiješajte ribani krastavac i jogurt. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, svježe iscijeđeni sok od limuna, sitno nasjeckani peršin i mentu, te maslinovo ulje. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
Domaći tzatziki umak skoro je gotov. Tzatziki umak posolite i popaprite po ukusu. Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak da se ohladi najmanje jedan sat prije posluživanja. Tzatziki umak možete poslužiti uz svježi kruh, povrće, grickalice ili kao prilog uz jela od mesa i ribe. Također, možete ga spremiti i za kasnije, čuvajući ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Uživajte u ovom osvježavajućem umaku i učinite svoje obroke ukusnijima. Dobar tek!