Slatka, začinjena i potopljena glazurom od kremastog sira, nemojte se čuditi ako ovo postane vaša nova najdraža torta.
Sastojci za tortu od mrkve:
- 80 g smeđeg šećera
- 185 ml maslinovog ulja
- 3 jaja
- žličica ekstrakta vanilije
- 150 g brašna za dizana tijesta
- 75 g običnog brašna
- žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- oko 300g mrkve, oguljene i naribane
Glazura:
- 1/2 šalice šećera u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 250 g krem sira za mazanje
Priprema torte od mrkve:
Zagrijte pećnicu na 170C ili 150C uz ventilator. Okrugli kalup za tortu veličine 20 cm lagano premažite uljem i obložite neljepljivim papirom za pečenje.
U posebnu posudu stavite smeđi šećer, ulje, zlatni sirup, jaja i vaniliju. Pjenjačom miješajte dok se ne sjedini. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i cimet u veliku zdjelu.
Ulijte smjesu ulja u suhe sastojke. Drvenom žlicom lagano miješajte dok se ne sjedini. Umiješajte naribanu mrkvu. Ulijte smjesu u tepsiju i pecite 1 sat. Ostavite sa strane 5 minuta, prije nego što ih okrenete na rešetku da se potpuno ohlade.
Da napravite glazuru, stavite krem sir, šećer u prahu i vaniliju u zdjelu. Miksajte drvenom žlicom dok se dobro ne sjedini. Premažite glazuru preko torte od mrkve.