Timijan poznat i pod nazivom majčina dušica je grmolika biljka s zeleno-sivim listovima i intenzivnog je mirisa i okusa što ju čini izvrsnom za čajeve. Ova biljka porijeklom je iz zapadnog Sredozemlja, a prostire se i na sušnijim, sunčanijim klimama diljem zapadne Azije i južne Europe.
Postoji više od 60 vrsta timijana. Timijan je biljka koja je svoje mjesto pronašla u kulinarstvu, a jedan od načina konzumacije je u obliku čaja.
Biljka timijan koristi se u svježem ili sušenom obliku. Za pripremu čaja od timijana možete koristiti sušeni timijan. Uzmite žličicu sušenog timijana i prelijte s 2 decilitra kipuće vode. Pokrijte i ostvite 10 minuta neka odstoji. Nakon toga procijedite i čaj od timijana je spreman za konzumaciju. Zasladite ga prema želji.
Timijan u čaju pruža više od samog okusa. Zapravo, eterično ulje timijana u čaju poznato je po svojoj sposobnosti da se bori protiv bakterija i gljivica, a čak se koristilo i za očuvanje hrane. Čaj od timijana također sadrži razne minerale i vitamine koji promiču dobro zdravlje. Timijan je pun vitamina C za podršku imunitetu, kalija za zdrave stanice i mangana za razvoj kostiju i zgrušavanje krvi.
Čaj od timijana izuzetno je zdrav biljni čaj te bi se trebala konzumirati barem jedna šalica čaja od timijana dnevno.