Topli napitak / Kako pripremiti i zašto je dobar čaj od timijana?

Image
Foto: Pixabay

Timijan ili majčina dušica je ljekovita biljka koja se može pripremiti i kao čaj. Kako pripremiti i zašto je dobar čaj od timijana?

19.4.2022.
11:53
Pixabay
VOYO logo

Timijan poznat i pod nazivom majčina dušica je grmolika biljka s zeleno-sivim listovima i intenzivnog je mirisa i okusa što ju čini izvrsnom za čajeve. Ova biljka porijeklom je iz zapadnog Sredozemlja, a prostire se i na sušnijim, sunčanijim klimama diljem zapadne Azije i južne Europe.

Postoji više od 60 vrsta timijana. Timijan je biljka koja je svoje mjesto pronašla u kulinarstvu, a jedan od načina konzumacije je u obliku čaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljka timijan koristi se u svježem ili sušenom obliku. Za pripremu čaja od timijana možete koristiti sušeni timijan. Uzmite žličicu sušenog timijana i prelijte s 2 decilitra kipuće vode. Pokrijte i ostvite 10 minuta neka odstoji. Nakon toga procijedite i čaj od timijana je spreman za konzumaciju. Zasladite ga prema želji.

Timijan u čaju pruža više od samog okusa. Zapravo, eterično ulje timijana u čaju poznato je po svojoj sposobnosti da se bori protiv bakterija i gljivica, a čak se koristilo i za očuvanje hrane. Čaj od timijana također sadrži razne minerale i vitamine koji promiču dobro zdravlje. Timijan je pun vitamina C za podršku imunitetu, kalija za zdrave stanice i mangana za razvoj kostiju i zgrušavanje krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaj od timijana izuzetno je zdrav biljni čaj te bi se trebala konzumirati barem jedna šalica čaja od timijana dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo