Dalmatinski specijaliteti /

Što je soparnik i kako napraviti tijesto za soparnik?

Image
Foto: Pixabay

Soparnik je popularno dalmatinsko jelo koje morate isprobati. Kako napraviti savršeno tijesto za soparnik?

25.12.2021.
14:42
Pixabay
VOYO logo

Soparnik je slana pita s nadjevom od blitve. Vjeruje se da je to prototip talijanske pizze, koju su Rimljani donijeli u Italiju. Porijeklo sopranika, stoljećima unazad, potječe iz današnjeg Omiša i okolnih područja koji su u kasnom srednjem i ranom novom vijeku u srednjoj Dalmaciji izrađivali ovo ukusno tijesto za soparnik.

Sastojci potrebni za pripremiti savršeno tijesto za soparnik su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 50 dkg brašna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 dcl vode
  • peršin
  • kilogram blitve
  • mladi luk
  • 4 režnja češnjaka
  • sol.

Priprema tijesta za soparnik:

Operite blitvu izrežite na trakice te stavite u zdjelu. Mladi luk i peršin sitno nasjeckajte i dodajte u blitvu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem. U brašno dodajte sol, maslinovo ulje i vodu. Napravite glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okrugli lim za pečenje koji ste posipali brašnom stavite tijesto. Dodajte smjesu od blitve i mladog luka i peršina. Pokrijte drugom polovicom tijesta. Zavijte rubove tako da sve bude zatvoreno.

Pecite na 200°C oko 20 minuta. Kada ste pripremili tijesto za soparnik, na malo maslinovog ulja protisnite češnjak i zalijepite na vrh pečenog soparnika.

Soparnik je gotov, poslužite ga dok je još topli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo