Soparnik je slana pita s nadjevom od blitve. Vjeruje se da je to prototip talijanske pizze, koju su Rimljani donijeli u Italiju. Porijeklo sopranika, stoljećima unazad, potječe iz današnjeg Omiša i okolnih područja koji su u kasnom srednjem i ranom novom vijeku u srednjoj Dalmaciji izrađivali ovo ukusno tijesto za soparnik.
Sastojci potrebni za pripremiti savršeno tijesto za soparnik su:
- 50 dkg brašna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 dcl vode
- peršin
- kilogram blitve
- mladi luk
- 4 režnja češnjaka
- sol.
Priprema tijesta za soparnik:
Operite blitvu izrežite na trakice te stavite u zdjelu. Mladi luk i peršin sitno nasjeckajte i dodajte u blitvu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem. U brašno dodajte sol, maslinovo ulje i vodu. Napravite glatko tijesto.
U okrugli lim za pečenje koji ste posipali brašnom stavite tijesto. Dodajte smjesu od blitve i mladog luka i peršina. Pokrijte drugom polovicom tijesta. Zavijte rubove tako da sve bude zatvoreno.
Pecite na 200°C oko 20 minuta. Kada ste pripremili tijesto za soparnik, na malo maslinovog ulja protisnite češnjak i zalijepite na vrh pečenog soparnika.
Soparnik je gotov, poslužite ga dok je još topli.