Dalmatinski specijaliteti /

Što je soparnik i kako napraviti tijesto za soparnik?

Image
Foto: Pixabay

Soparnik je popularno dalmatinsko jelo koje morate isprobati. Kako napraviti savršeno tijesto za soparnik?

25.12.2021.
14:42
Pixabay
VOYO logo

Soparnik je slana pita s nadjevom od blitve. Vjeruje se da je to prototip talijanske pizze, koju su Rimljani donijeli u Italiju. Porijeklo sopranika, stoljećima unazad, potječe iz današnjeg Omiša i okolnih područja koji su u kasnom srednjem i ranom novom vijeku u srednjoj Dalmaciji izrađivali ovo ukusno tijesto za soparnik.

Sastojci potrebni za pripremiti savršeno tijesto za soparnik su:

  • 50 dkg brašna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 dcl vode
  • peršin
  • kilogram blitve
  • mladi luk
  • 4 režnja češnjaka
  • sol.

Priprema tijesta za soparnik:

Operite blitvu izrežite na trakice te stavite u zdjelu. Mladi luk i peršin sitno nasjeckajte i dodajte u blitvu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem. U brašno dodajte sol, maslinovo ulje i vodu. Napravite glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okrugli lim za pečenje koji ste posipali brašnom stavite tijesto. Dodajte smjesu od blitve i mladog luka i peršina. Pokrijte drugom polovicom tijesta. Zavijte rubove tako da sve bude zatvoreno.

Pecite na 200°C oko 20 minuta. Kada ste pripremili tijesto za soparnik, na malo maslinovog ulja protisnite češnjak i zalijepite na vrh pečenog soparnika.

Soparnik je gotov, poslužite ga dok je još topli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 104
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike