Dok se bijelo brašno proizvodi od jako rafiniranih i obrađenih zrna pšenice, integralno brašno se proizvodi od zrna koja nisu podvrgnuta teškoj preradi koja odvaja elemente bogate vlaknima od ostatka žitarica. Rezultat je da integralno brašno sadrži mnogo više vlakana od bijelog brašna.
Sastojci potrebni da se pripremi tijesto za pizzu od integralnog brašna su:
- 240 ml mlake vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica meda
- 220 g integralnog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica kukuruznog brašna
Tijesto za pizzu od integralnog brašna se priprema tako da u velikoj posudi pomiješate mlaku vodu, kvasac i med. Pomiješajte žlicom, a zatim ostavite dok ne postane pjenasto, oko 5-8 minuta. Dodajte maslinovo ulje, integralno pšenično brašno i sol miješajući žlicom dok se tijesto ne sjedini, ali i dalje bude ljepljivo. Rukama na pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u kuglu. Mijesite tijesto 5 minuta ili dok ne postane glatko.
Sljedeći korak koji je potrebno napraviti kada se priprema tijesto za pizzu od integralnog brašna je istu zdjelu natrljajti maslinovim uljem, a zatim staviti tijesto unutra, okrećući ga da se premaže. Pokrijte plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto 1-2 sata ili dok se ne udvostruči. Nakon što se tijesto udvostruči, izbušite ga i podijelite na dvije loptice. Kukuruzno brašno pospite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte svaku loptu tijesta za pizzu od integralnog brašna.
Tijesto za pizzu od integralnog brašna je gotovo. Ukrasite pizzu dodacima po želji i pecite na 230°C 15-20 minuta, odnosno dok rub ne postane zlatan i hrskav. Pizza od integralnog brašna je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek!