Pizza ima dugu povijest. Tijesto s dodacima jeli su još stari Egipćani, Rimljani i Grci. Talijanska pizza je vrlo popularna i poznata. Kako se radi talijanska pizza?
Talijanska pizza sastojci za preljev:
- 3/4 šalice paste od rajčice
- 1/4 šalice sušene rajčice
- 1/2 šalice mozzarella sira
- 1/2 šalice sira prema izboru
- 2 rajčice
- 6 režnjeva češnjaka
Sastojci za tijesto:
- 3 1/2 šalice brašna
- 1 žličica soli
- 1 šalica tople vode
- 2 žlice šećera
- 1 pakiranje suhog kvasca
- 1/2 šalice maslinovog ulja
Za pripremu talijanske pizze, u zdjeli najprije pomiješajte brašno i sol. U sjeckalicu opremljenu metalnom oštricom izlijte smjesu. Pomiješajte toplu vodu i šećer u posudi za mjerenje. Pospite kvasac toplom vodom. Pustite da stoji dok tijesto ne postane pjenasto, oko pet minuta. Ulijte vodu i ulje u multipraktik. Procesirajte dok se smjesa ne oblikuje u loptu.
Izvadite tijesto iz procesora i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu. Lagano mijesite dok ne postane glatko. Stavite u namašćenu zdjelu i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta.
Tijesto razvaljajte na čistoj površini, po potrebi s malo brašna. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i krenite s nadjevima. Premažite tijesto pastom od rajčice i dodajte sušene rajčice. Ravnomjerno rasporedite sve sastojke za preljev osim sira. Stavite mrvicu soli i papra. Na kraju dodajte sir i pecite talijansku pizzu oko 15 minuta.