Dolaze vam gosti i pripremate se pripremiti svečani ručak, ali nemate ideje za svečani ručak. Kako biste znali kupiti sve namirnice za pripremu svečanog ručka trebate napraviti jelovnik. Jedna od ideja za jelovnik za svečani ručak je sljedeća:
Svečani ručak neka ne bude bez juhe koja je obavezna svakom jelovniku, bez obzira na to koje glavno jelo odabrali. Prije juhe možete napraviti predjelo, ako smatrate da je to potrebno. Ideje za predjelo su sljedeće: bruskete (kombinirajte namirnice koje želite) ili hladne salate. Ova predjela su jednostavna za pripremu, a osim što su ukusna lijepo izgledaju pa će imati i dekorativnu ulogu.
Nakon predjela poslužite juhu, možete pripremiti neku krem juhu ili bistru juhu, primjerice, juhu od piletine ili goveđu juhu.
Došao je red i na glavno jelo, donosimo vam ideje za svečani ručak za glavno jelo. Glavno jelo može biti mesno ili riblje, a možete i kombinirati. Ako ste se odlučili za mesno glavno jelo, takođr, možete kombinirati više vrsta mesa.
Za glavno jelo možete pripremiti sljedeće: punjena teleća prsa, pečenu janjetinu, pečeni svinjski kare, nadjeveni svinjski kare, pečeni odjak, punjena svinjska prsa, pečenu patku u umaku, puricu s mlincima, pečenu patku, odrezak 'Barun Trenk'... To su samo neke od ideja za glavno jelo, a nakon što ste odlučili koje će se glavno jelo naći na vašem jelovniku odredite prilog uz glavno jelo. Možete pripremiti nekoliko vrsta priloga. Primjerice, kao prilog možete pripremiti pečeni krumpir, mlince, kuhani krumpir, pire krumpir, kus kus, palentu... Uz glavno jelo i prilog, obavezno poslužite i salatu. Neka vaš svečani stol bude bogat, a uz dobru organizaciju pripremite jelovnik prema vašem ukusu jer kada krenete ideje za svečani ručak će vam samo dolaziti.