Play ponuda

Voćarstvo / Koje su najpoznatije vrste citrusa? Koliko vrsta citrusa postoji?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li znali da postoji preko 30 vrsta citrusnog voća? Saznajte koje sve vrste citrusa postoje i kako su nastale sve vrste citrusa.

18.6.2022.
15:28
Pixabay
Play ponuda

Obitelj citrusa porijeklom je iz tropskih i suptropskih regija Azije. Velike sorte citrusa koje danas poznajemo razvile su se od sitnih bobica tijekom milijuna godina. Prvi član obitelji citrusa došao je u Europu oko 310. godine prije Krista i tu je ostao kao jedina vrsta citrusa nekoliko stoljeća. U to vrijeme vjeruje se da su limete, limuni i naranče dobivali popularnost u Italiji. Danas postoji preko 30 vrsta citrusa, a sve vrste citrusa nastale su od tri izvornse vrste, a to su mandarina, pomelo i limun.

Mandarina je zapravo manja i slađa naranča. Vjeruje se da mandarina ima ljekovita svojstva u kineskoj kulturi i jede se za liječenje abdominalnih i sluznih problema. Mandarine su također tradicionalni simboli obilja i sreće i istaknuti su tijekom kineske Nove godine.

Sljedeće voće od kojeg su nastale sve vrste citrusa je pomelo. Plod pomela je blijedožute do svijetlozelene boje i prilično je velik, težak oko jedne do dvije kile. Ima slatko bijelo, ružičasto ili crveno meso koje ima slatkast okus, poput blage verzije grejpa.

Posljednja vrsta citrusa od kojeg su nastale sve vrste citrusa je limun. Limun ima debelu koru i jako je mirisna. Za razliku od drugih vrsta citrusa, pulpa limuna je suha. Međutim, to ne znači da se nigdje ne koristi. Kora limuna često se kandira i koristi za izradu slatkiša. Također ima mnogo medicinskih primjena kao što su suzbijanje mučnine, kožnih bolesti, hemoroida i izbacivanje parazita iz tijela.

Play ponuda
Play ponuda