Sušenje šljiva u dehidratoru je najjednostavnija metoda sušenja šljiva. Međutim, ako ne posjedujete dehidrator, tada možete koristiti alternativnu metodu sušenja šljiva, a to je sušene šljiva u pećnici. Sastojci potrebni za sušenje šljiva u pećnici su:
- 2 kilograma šljiva
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- Svježe mljevena paprika
- 1 žlica balsamico octa
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice svježih listova timijana
Za sušenje šljiva u pećnici najprije je potrebno zagrijati pećnicu na 120°C. Šljive prepolovite po dužini i izvadite koštice. Izrežite polovice šljiva na željenu veličinu. Stavite šljive u veliku zdjelu za miješanje i pospite šećerom, solju, paprom, octom i uljem. Sve zajedno dobro izmiješajte.
Zatim je potrebno složiti šljive na lim za pečenje obložen papirom, prerezane strane prema gore, na udaljenosti od oko centimetar. Obilno pospite svježim timijanom. Ostavite da se suši u pećnici 3 sata. Isključite pećnicu i ostavite šljive da ostanu unutra još najmanje 2 sata ili preko noći. Sušenje šljiva u pećnici vrlo je jednostavno, a šljive će biti sočne kada su gotove.