Sušeni luk je začin koji možete dobiti sušenjem luka u pećnici. Sušeni luk je izvrstan način za iskorištavanje luka i pripremu za buduću upotrebu. Čuvajte sušeni luk na hladnim, suhim mjestima na sobnoj temperaturi u spremnicima izvan sunčeve svjetlosti.
Sastojci potrebni da se pripremi sušeni luk su 10 komada luka. Luku uklonite korijen, vrh i ljusku te ga nasjeckajte. Zagrijte pećnicu na 70°C. Dok se pećnica zagrijava, luk posložite u jednom sloju pleh za pećnicu te stavite pleh u pećnicu.
Kako biste pripremili sušeni luk, održavajte temperaturu na 70°C. Potrebno je manje topline za održavanje kako sušenje napreduje, stoga pažljivo pratite temperaturu na kraju sušenja. Često provjeravajte luk i često okrećite posude. Na početku procesa sušenja, ne postoji zabrinutost da će zagorjeti, ali kada je skoro suh, proizvod može vrlo lako zagorjeti. Čak i lagano zaprživanje uništava okus i može smanjiti nutritivnu vrijednost, stoga pazite da temperatura ne poraste iznad 70°C. Sušeni luk je gotov i spreman za upotrebu. Sušeni luk će biti krhak kada se osuši i raspadat će se kada ga zgnječite. Možete uživati u sušenom luku i iskoristiti ga kao začin sljedećih 6 mjeseci.